Mainos

Viranomaiset häätävät "rikollisen aineksen" Moskovasta

Moskovassa kaupungin katukuvaa pyritään siistimään ennen voitonpäivän juhlallisuuksia. Viranomaisten mukaan kaikki luvattomat irtolaiset, joilla ei ole vakinaista osoitetta, häädetään tai heidät sijoitetaan väliaikaisiin suojapaikkoihin.

Venäjän viranomaiset ovat tiedotusvälineille antamissaan haastatteluissa esittäneet yhteisen toivomuksen, jonka mukaan Moskovan asukkaiden olisi suotavaa poistua pääkaupungista hyvissä ajoin ennen 9. toukokuuta alkavia voitonpäivän juhlallisuuksia. Venäjän hallitus on poikkeuksellisesti julistanut 7.-10. toukokuuta väliset päivät vapaiksi. Monien moskovalaisten mielestä viranomaiset odottavat heidän käyttävän ylimääräiset vapaapäivänsä kesäasunnoissa lepäämiseen.

- On parasta, että ihmiset matkustavat mökeilleen rauhallisissa olosuhteissa 6. tai 7. päivä toukokuuta ennen kuin ulkomaalaiset valtiovieraat saapuvat Moskovaan, kommentoi miliisivoimien kenraalimajuri Viktor Kryhtin äskettäin pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

- Sunnuntaina, kun lentokentille vievät suuret liikenneväylät suljetaan, poistuminen kaupungista käy lähes mahdottomaksi. Ydinkeskustaan puolestaan pääsevät vain veteraanit ja ulkomaalaiset delegaatiot, muistuttaa Kryhtin.

Kaupungin liikenne asetettiin erityistarkkailun alaiseksi jo kuukauden vaihteessa, kun sisäministeriö antoi määräyksen, jonka mukaan kaikille ambulansseille ei myönnetä sairaskuljetuksiin vaadittavia kulkulupia. Ilman kulkulupia jäävät ainakin yksityisklinikat. Myös sinisissä rekisterikilvissä liikkuvia miliisiajoneuvoja tarkistetaan keskustan liepeillä.

Tarkastukset ovat aiheuttaneet pienimuotoisen skandaalin, kun Tshetshenian tasavallan edustajalta Zijad Sabsabilta takavarikoitiin hänen sinisiin kilpiin rekisteröity virka-autonsa.

- Minulla ei ollut näyttää miliisien vaatimaa erikoislupaa, joten virka-autoni takavarikoitiin ja vietiin sisäministeriön varikkoalueelle, kertoo Sabsabi Kommersant-lehden haastattelussa.

Pääkaupungin katukuva "siivotaan"

Kaikki luvattomat siirtolaiset ja irtolaiset, joilla ei ole vakinaista osoitetta, joko häädetään Moskovasta tai heidät sijoitetaan väliaikaisiin suojapaikkoihin, kertoi Moskovan kaupungin turvallisuusosaston johtaja Nikolai Kulikov toimittajille.

Jotta kaupunki näyttäisi siistiltä ja kauniilta, miliisit tekevät lopun myös laittomasta katukaupasta. Venäjän televisiokanavat ovat näyttäneet uutisjutuissaan miliisin erikoisosastojen operaatioita, joissa laittoman katukaupan piiriin kuuluvia prostituoituja marssitetaan jonoissa linja-autoihin. Uutislähetyksissä ei käynyt ilmi, kuljetettiinko pidätetyt Kulikovin mainitsemiin "väliaikaisiin suojapaikkoihin".

"Rikollisen aineksen" kitkeminen pääkaupungin katukuvasta, keskustan eristäminen ja taisteluhelikoptereille määrätty ilmavalvonta ovat ennaltaehkäiseviä turvatoimia, joilla halutaan sulkea pois kaikkein huolestuttavin uhkakuva: Kremlin edustalle soluttautunut terroristi saattaisi romuttaa sekä luottamuksen turvallisuuspalveluihin että toiveet vuoden 2012 olympialaisista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.