Mainos

Viranomaiset etsivät melamiinituotteita suomalaiskaupoista

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on pyytänyt kuntien valvontaviranomaisia tarkastamaan, onko kiinalaisia maitoa sisältäviä elintarvikkeita myynnissä Suomessa. Tarkastuksia tehdään ensisijaisesti niin sanottuihin etnisiin myymälöihin.

Evirassa pidetään mahdollisena, että Suomessa on myynnissä ainakin kiinalaisia makeisia, joiden valmistukseen on käytetty myrkyllistä melamiinia. Niissä pitoisuudet ovat kuitenkin niin pieniä, ettei terveydellistä vaaraa normaaleilla syöntimäärillä ole.

- Niitä saa turvallisesti syödä tuonne kahteen kiloon asti, siinä mielessä myös suklaasta tai toffeesta ei ihmisten tarvitse olla huolissaan, ylitarkastaja Pirkko Kostamo Evirasta kertoo.

Tarkastuksissa selvitetään tilannetta erityisesti lasten käyttämien tuotteiden eli keksien, suklaan ja kermatoffeen osalta. Tuotteista otetaan näytteitä tutkimuksia varten. Jos tuotteista todetaan melamiinia yli 2,5 milligrammaa kiloa kohti, tuotteet vedetään pois markkinoilta ja tuhotaan.

Maitojauhetta ei Kiinasta saa tuoda EU:n alueelle. Evira aikoo kuitenkin vielä valvoa ja varmistaa, että kiinalaista maitojauhetta, maitoa tai äidinmaidonkorviketta ole päässyt maahan.

Suomalaistuotteet ovat puhtaita

Elintarviketeollisuusliitto vakuuttaa, ettei suomalaisissa makeisissa ja kekseissä ole käytetty melamiinia sisältävää maitojauhetta.

Myös Päivittäistavarakauppa ry ilmoitti, etteivät sen jäsenyritysten hankintayhtiöt Inex Partners, Tuko Logistics ja Ruokakesko tuo Kiinasta maitojauhetta sisältäviä elintarvikkeita, kuten makeisia tai keksejä. Kiinasta tuodaan pääsiassa nuudeleita, muita kiinalaisen ruuan valmistustarpeita sekä hedelmä- ja vihannessäilykkeitä.

Kiinassa maitoon lisätty melamiini on tappanut neljä lasta ja yli 50000 on sairastunut. Melamiini on vahingollista munuaisille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.