Mainos

Viranomaiset: CIA-kuljetuksista ei varmaa tietoa

Suomen viranomaisten tiedossa ei ole, että CIA:n vankikuljetuksia olisi tehty Suomen kautta.

Suomen viranomaiset eivät edelleenkään voi varmistaa, onko Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n vankilentoja kulkenut Suomen kautta.

Puolustusministeriön viestintäpäällikkö Jyrki Iivonen toistaa viranomaisten kannan, jonka mukaan tiedossa ei ole, että tällaisia lentoja olisi tehty Suomen kautta.

- Täytyy todellakin muistaa, että lentoliikennettä on niin paljon, että melkein mitä vain voi löytyä, ja jokaisen tällaisen epäilyn perään lähteminen sisältäisi kyllä melkoisen työmäärän. Kyllä tämä perustuu myös luottamukseen siitä, että kun lupia anotaan, niin tiedot ovat oikeita.

Porvoossa ilmestyvä Borgåbladet-lehti kertoi tänään, että Helsinki-Vantaan lentoasemalla kävi toukokuussa 2003 CIA:n käyttämän lentoyhtiön kone. Lehden mukaan kone saattoi kuljettaa vankeja.

Ilmailulaitoksen tiedotuspäällikkö Irmeli Paavola vahvistaa, että lehden mainitsema Hercules-kuljetuskone kävi Suomessa toukokuussa 2003. Hänen tietojensa mukaan koneen lastina oli rahtia. Paavola toteaa kuitenkin, ettei koneen käynti Suomessa todista mitään CIA-yhteyksistä.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan selvityksiä tehdään edelleen.

- Selvitykset siitä, mistä kone on tullut, jatkuvat. Esitämme tämän kysymyksen myöskin Yhdysvalloille.

Tuomioja sanoo, että ellei koneiden tarkoitusperistä voi olla tietoa, ei koneille voi myöskään myöntää lupaa. Tuomioja pitää mahdollisena, että CIA:n vankeja olisi kuljetettu Euroopan kenttien kautta, mutta sanoo myös, että varmaa tietoa ei ole.

Yhdysvallat kiistää kidutuksen

Epäilyjä vankilentojen kauttakulusta on noussut tänään Suomen lisäksi Itävallassa ja Portugalissa. Myös ihmisoikeuksia seuraava Euroopan neuvosto haluaa selvittää, onko epäilyissä perää.

Yhdysvallat on kiistänyt viime päivinä pontevasti kiduttaneensa vankeja. Viime viikkoina on noussut epäilyjä, että CIA on kuljettanut terrorismin vastaisessa sodassa otettuja vankeja salaisiin määränpäihin. Vankilentoja epäillään lennetyn myös eurooppalaisten kaupunkien kautta.

Vaikka kidutusta ei olisikaan tapahtunut Euroopan maiden sisällä, on eettinen ongelma silti olemassa. Jos sallitaan vankien kuljettaminen, hyväksytäänkö samalla kidutus.

CIA:n vankeja arvellaan kuljetettavan 20-30 maahan, joista julkisesti on mainittu ainakin Jordania, Egypti ja Uzbekistan.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 23.11.2005)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.