Viranomainen: Laajamittaisesta kebabin hämärämyynnistä ei tietoa

Ravintoloiden kebab-lihoissa on usein hämärästi kaupattua lihaa, kirjoittaa sanomalehti Maaseudun Tulevaisuus.

Lehden haastatteleman suomalaisen kebab-valmistajan mukaan vain kolmasosa pikaruokapaikkojen käyttämästä kebablihasta kulkee tukkuliikkeiden kautta ja on varmasti kotimaisten yritysten valmistamaa.

Uusi bisnes on kaupata kebab-lihoja ravintoloille ovelta ovelle, ja se on yleistä lehden mukaan etenkin Etelä-Suomessa.

Helsingin kaupungin eläinlääkäri Riikka Åberg kertoo, että kolme vuotta sitten tehdyssä kebab-ravintoloiden tarkastuksissa ei ongelmaa löytynyt.

Vuonna 2008 Helsingin kaupungin elintarviketarkastajat tarkastivat 32 kebab-ravintolaa Helsingissä. Tarkastuksissa otettiin hygienianäytteitä, joiden laatu oli pääsääntöisestä hyvä. Lihan alkuperän selvitys kuului kysymyskaavakkeeseen.

– 94 prosenttia vastanneista kertoi hakevansa kebab-lihansa tukkuliikkeistä ja loput kuusi prosenttia oli sellaisia, jotka tekivät kebabvartaansa alusta loppuun itse, Åberg sanoo.

Maaseudun Tulevaisuuden uutisoimasta ilmiöstä Åberg ei ole kuullut aiemmin.

– Jos tällaiset epäilyt vahvistuisivat, niin täytyy tietenkin miettiä, että pitäisikö alkuperää ja jäljitettävyyttä jotenkin kohdennetusti tutkia, Åberg jatkaa.

Åberg epäilee, että mikäli toiminta olisi kovin laajaa, se tulisi nopeasti myös viranomaisten tietoon.

– Aika nopeasti toiset toimijat valittavat, jos tällaista laajamittaisesti esiintyisi.

Yksittäinen ongelmatapaus löytyy kuitenkin tältä vuodelta.

– Yksi kebab-lihaan liittyvä valvontatapaus meillä on ollut, jossa maahantuotavaan tuotteeseen liittyvät velvollisuudet oli laiminlyöty.

Åberg ei kuitenkaan poissulje sitä mahdollisuutta, etteikö Helsingissä voisi yksittäisiä ovelta ovelle myyjiä olla.

Lue myös:

    Uusimmat