Viranomainen: Junissa juopottelu pidettävä kurissa

Anniskelun valvonta junissa nähdään aluehallintovirastossa ongelmallisena. Lupia myöntävän viranomaisen mielestä junissa ei välttämättä pystytä kontrolloimaan riittävästi omien juomien nautiskelua.

– Anniskelualueella ei saa juoda omia juomia. Kun IC2-junissa alkoholia myydään kärryistä, koko juna on silloin anniskelualuetta, sanoo ylitarkastaja Jarmo Castrén Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Erityisesti haasteena pidetään Helsingin ja Turun sataman välillä kulkevia IC2-junia, joissa on yläkerta. Kun matkustajat saapuvat satamaan tai tulevat laivasta junaan, tunnelmaa kohotetaan usein omilla eväillä. Vaunun yläosassa konduktöörin valvovan silmän välttely saattaa onnistua helpommin.

– Tästä on käyty Avecran ja VR:n edustajien kanssa keskusteluja ja vastaantulo sieltä oli asiassa ihan hyvä. Luvanhaltijaa on ohjeistettu puuttumaan asiaan, tarkastaja Mikko Asikainen kertoo.

Henkilökunnan määrään huomiota

Toinen haaste junissa anniskelussa on Asikaisen mukaan ruuhkahuiput ja henkilökunnan riittävyys.

– Ongelmana on se, että ruuhka-aikoinakin paikalla olisi optimaalinen määrä henkilökuntaa. Jos yksi ihminen kokoajan myy, ei hän pysty silloin ollenkaan valvomaan anniskelua.

Viime vuonna juniin tehtiin 11 aluehallintovirastojen suorittamaa alkoholitarkastusta, joissa ei Asikaisen mukaan havaittu suurempia epäkohtia.

– Pienempiä puutteita ovat olleet muun muassa kuititta anniskelu, on myyty tuplamäärä annoksia tai sitten myyjällä ei ole ollut asianmukaista pätevyyspaperia mukanaan.

"Rähisijät yksittäistapauksia"

VR:n kaukoliikennejohtaja Ari Vanhasen mukaan kaukoliikenteen junissa humalaisen käyttäytymiseen joudutaan puuttumaan verrattain harvoin.

– Rähisijöitä on, mutta ne ovat onneksi yksittäistapauksia. En pidä sitä vakavana ongelmana. Henkilökuntaa on koulutettu puuttumaan niihin, niistä ei matkustajan tarvitse pitkään kärsiä, Vanhanen toteaa.

VR kuljettaa noin 13 miljoonaa matkustajaa kaukoliikenteen junissa vuosittain. Vanhasen mukaan konduktöörien tekemien raporttien perusteella poliisin apua tarvitaan junissa joitakin satoja kertoja vuodessa.

– Määrä on hyvin pieni suhteutettuna matkustajien kokonaismäärään, hän sanoo.

Hänen mukaansa ongelma junissa on lähinnä se, ettei junaan astuvien matkustajien kuntoa pystytä kontrolloimaan.

– Matkustaja voi olla juovuksissa jo junaan astuessaan ja aiheuttaa häiriötä.

Lue myös:

    Uusimmat