Mainos

Vioxxilla yhteys jopa 140 000 amerikkalaisen sydänsairauteen

Suomessakin noin 30 000 ihmisen on arvioitu käyttäneen Vioxx-tulehduskipulääkettä.

Markkinoilta poistetulla tulehduskipulääke Vioxxilla saattaa raportin mukaan olla yhteys jopa 140 000 sydänsairaustapaukseen Yhdysvalloissa. Maan elintarvike- ja lääkeviraston raportti esitettiin toisessa Vioxxia koskevassa oikeudenkäynnissä eilen.

Lääkkeen valmistajaa, amerikkalaista Merck-lääkeyhtiötä vastaan on nostettu yhteensä noin 5000 syytettä. Yhtiö hävisi ensimmäisen oikeudenkäynnin viime kuussa.

Yhtiö veti pois markkinoilta Vioxx-valmisteen vuosi sitten, sillä tutkimusten mukaan se lisää sydän- ja aivoinfarktien vaaraa.

Suomessa lääkkeellä oli noin 30 000 käyttäjää. Lääkkeen haittavaikutuksia ei ole kuitenkaan selvitetty. Kansanedustaja ja lääkäri Päivi Räsänen pitää todennäköisenä, että valmiste on aiheuttanut kuolemia.

Räsänen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa hän pyytää sitä arvioimaan Vioxxin haitat Suomessa. Lisäksi hän haluaa hallituksen pohtivan, pitäisikö lääkkeiden valvontaa ja myyntilupien myöntämiskäytäntöjä tarkentaa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa lääketurvallisuutta syö se, että valvontaviranomaiset ja lääketeollisuus ovat varsin läheisissä tekemisissä.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.