Vinkkejä: Pienen asunnon tehoneliöt

Yhden hengen kotitalouksia on Suomessa jo yli miljoona eli yli 40 % kaikista asuntokunnista, ja määrä on nopeassa kasvussa. Väestön vanheneminen vaikuttaa tilastoihin voimakkaasti, mutta myös nuoria yksinasujia ja yksinhuoltajia on enemmän kuin aiemmin.

Asuntojen suunnitteluun ja kodin sisustukseen annettavat ohjeet ja lehtijutut keskittyvät yleensä perheasuntoihin, joissa on erillinen keittiö ja tiloja säilytykselle. Asuminen toistuu samankaltaisena erikokoisissa asunnoissa; myös pienessä asunnossa laitetaan ruokaa, pestään pyykkiä ja vietetään arkea ja juhlaa.

Yksiön sisustaminen vaatii uutta ajattelua ja mielikuvitusta, etenkin jos sinne mahdutettavien tavaroiden määrä on suuri. Eniten tilaa vievien kalusteiden määrä ja sijoitus on mietittävä tarkoin, jottei asunto vaikuta ahtaalta. Markkinoilla on myös pieniin tiloihin soveltuvia kodinkoneita ja säilytysratkaisuja. TTS:n tiedotteessa Pienen asunnon tehoneliöt annetaan vinkkejä sopivien asumisen ratkaisujen löytämiseen.

Vinkkejä neliöiden tehokäyttöön

Keittiön suunnittelussa kannattaa hyödyntää huonetilan korkeus, etenkin pienessä asunnossa. Tutkija Heli Mäntylän mukaan keittiökalustevalmistajilta löytyy käteviä kaapistoratkaisuja ja kapeita kalusteosia, joilla tilankäytön saa optimoitua. Asuntovaunu-, purjevene- tai kesämökkikäyttöön tarkoitetut tai suunnitellut kodinkoneet soveltuvat myös pieneen asuntoon.

Astianpesukone on usein eniten käytetty kodinkone. Pienissä talouksissa sen tarve on ratkaistava tapauskohtaisesti. Astioiden konepesu on veden kulutuksen kannalta taloudellisempaa kuin käsinpesu, silloin kun pestään täysiä koneellisia.

Mikron sijoitus on rajallisissa tiloissa usein erityisen hankalaa, ja on eduksi jos sen saa sijoitettua pois työtasolta. Keittotasoksi voidaan valita perinteisen 4-levyisen sijaan kapeampi kahden levyn keittotaso, joka usein on riittävä. Induktiokeittotaso säästää energiaa ja on turvallinen, koska sen levyt eivät kuumene. Induktiokeittotasoja saa myös erillisinä ja siirreltävinä.

Pyykinpesukone vaatii vesi- ja viemäriliitännän, joten kylpyhuone toimii pienissä asunnoissa useimmiten myös vaatehuoltotilana. Tilaa saadaan säästettyä hankkimalla pieni, lavuaarin alle sijoitettava laite tai perinteisen pesukone-kuivausrumpuyhdistelmän sijaan kuivaava pesukone. Pyykki voidaan kuivattaa myös energiaa säästävästi ilman konetta, jolloin pyykkinaruille tai kuivaustelineelle on varattava riittävästi tilaa. Mikäli on mahdollista käyttää taloyhtiön pesutupaa, kylpyhuonetilaa säästyy muuhun käyttöön.

Vaatesäilytystä voi tehostaa vaihtamalla 60 cm syvien komerojen tilalle 40-senttiset, sillä vaatepinojen taakse jää usein turhaa tilaa. Monipuoliset säilytysratkaisut, korit, koukut, tangot, hyllyt ynnä muut sellaiset, tehostavat asunnon vaatesäilytystä.

Kirjoille ja muille säilytettäville tavaroille voi teettää tai rakentaa itse tarkasti oikeaan paikkaan mitoitettuja ratkaisuja esimerkiksi ovien ja ikkunoiden yläpuolelle ja muihin mahdollisiin hukkatiloihin. Myös esimerkiksi sohvapöytä ja istuinpenkit voivat toimia käyttökelpoisina säilytyskalusteina.

Sänky on tilaa vievä kaluste ja usein ongelmallinen sijoittaa. Perinteinen parviratkaisu on korkeissa huonetiloissa toimiva. Makuualkovi sopii joihinkin asuntoihin mainiosti. Vuoderahit ovat hyviä sänkynä tai vierasvuoteena. Monet vuodesohvat ovat rakenteeltaan turhan heppoisia tai tekniikaltaan vaikeita säännölliseen käyttöön. Kunnollisen sängyn hankinta kannattaa.

Huonekalujen ja värityksen selkeys ja yksinkertaisuus on pienessä tilassa yleensä paras ratkaisu, korostaa tutkija Minna Kuusela. Suurikuvioisia seinätapetteja kannattaa käyttää harkiten, ei kaikilla seinillä, jottei yleisvaikutelma ole levoton ja tilaa pienentävän tuntuinen. Vaaleiden värien käyttö saa tilan vaikuttamaan suuremmalta. Oikeanlainen valaistus avartaa myös tilaa. Valaisimien määrä ei ole ratkaiseva, vaan niiden sijoittelu ja sopiva valoteho.

MTV3

Kuvat: MTV3, Colourbox, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat