Mainos

Vilunkiviljely lisääntymään päin

Tuoreen arvion mukaan pelkkien EU-tukien vuoksi harjoitettu maanviljely on yleistynyt Suomessa.

Näennäisviljelyä harrastetaan ympäri Suomen.

Valtiontalouden tarkastusvirasto arvioi, että pelkästään tukien takia harjoitettava näennäisviljely on yleistymässä maataloudessa. Viraston mielestä maa- ja metsätalousministeriön pitäisi etsiä keinoja, joilla varmistetaan, ettei tukia makseta perusteetta.

Virasto arvioi tuoreessa tarkastusraportissaan, että arviolta ainakin neljä prosenttia valvonnan piirissä olevista tiloista harjoittaa näennäisviljelyä yhdellä tai useammalla kasvulohkolla.Vuonna 2000 näennäisviljelyn avulla keploteltujen tukien määrä oli yli 7 miljoonaa euroa.

Alueellisesti näennäisviljelyä on paljastunut eniten Keski- ja Pohjois-Suomessa. Näennäisviljelyn yleistymisen taustalla on viraston raportin mukaan EU-jäsenyys, sillä unioniaika on muuttanut merkittävästi maatalouden hintasuhteita. Suomen satotasoilla vilja on käynyt liian halvaksi suhteessa tuotantopanosten hintaan. Heikkotuottoisilla mailla viljelijän ei välttämättä kannata panostaa viljelyyn, sillä tuotantopanokset kuten lannoitteet, kasvinsuojelulaineet ja kalusto saattavat maksaa enemmän kuin niillä saatava lisätuotto. Näin osa tiloista viljelee ilman panoksia ja nostaa silti pinta-alaperusteisia tukia.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 11.04.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.