”Villikaniongelmaa paisuteltu julkisuudessa”

Helsingin eläinsuojeluyhdistys toivoo kohtuutta median kanikohuun. HESY ry muistuttaa, että villikanit eivät ole kaupunkilaisille sellainen vitsaus kuin julkisuudessa on annettu ymmärtää.

Hesyn puheenjohtajan Hannele Luukkaisen mukaan kanituhoja liioitellaan mediassa ronskisti. Lisäksi kaniin on liitetty ominaisuuksia, joilla sen tuhoaminen on pyritty oikeuttamaan.

– Mediassa on käsitelty etupäässä kanien istutuksille aiheuttamia vahinkoja, villikanikannan nopeaa lisääntymistä ja levittäytymistä pääkaupunkiseudulla. Villikaniin on liitetty uhkakuvia, joiden takia se on joutunut silmittömän tuhoamisvimman kohteeksi.

– Pahimmillaan kanien pyyntiä on käsitelty halveksivaan tyyliin ikään kuin syyttömän luontokappaleen eliminoiminen olisi viihdettä tai jokamiehenoikeus. Kanisodassakin on muistettava, että metsästys aiheuttaa eläimille aina kärsimystä.

Huolimatonta kanimetsästystä?

Luukkainen kertoo, että Hesyn tietoon on tullut useita tapauksia, jotka osoittavat, että villikanien metsästys on hoidettu huolimattomasti. Se on lisännyt entisestään eläinten tuskaa.

– Metsästäjiltä on jäänyt luontoon pyydysverkkoja, joista ohikulkijat ovat löytäneet kituvia kaneja. Elävänä pyytävissä loukuissa on nähty 20 pakkasasteessa hädissään säntäileviä kaneja, vaikka loukut pitäisi tarkastaa etenkin talvisin niin usein, ettei eläin joudu kärsimään.

– Ajoverkkojen ja elävältä pyytävien loukkujen ongelmana on sekin, että niihin menee paljon niin kutsuttua sivusaalista eli muita luonnonvaraisia eläimiä ja lemmikkejä.

Villikanin kanssa opittava elämään sovussa

Luukkainen uskoo, että villikanin kanssa on mahdollista oppia elämään sovussa. Näin on käynyt esimerkiksi Ruotsissa, jossa kaniinia ei pidetä suurena ongelmana – edes puutarhoille.

Hesy toivoo, että kanituhoja torjutaan tappotalkoiden sijaan kasvien verkotuksilla, kasvitieteellisten puutarhojen aitaamisilla ja muilla eläinystävällisillä keinoilla.

– Villikanin metsästystä perustellaan usein sillä, että se on niin sanottu vieraslaji, joka ei kuulu Suomen luontoon. Villikani on kuitenkin Euroopassa kotoperäinen laji, joka ilmaston lämmetessä pärjää nykyään myös pohjoisessa. Kaniineista on tullut osa suomalaista luontoa, ja ne ovat myös rikastuttaneet kaupunkiluontoamme houkuttelemalla tänne kettuja ja huuhkajia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat