Mainos

Villieläinten laiton internetkauppa lisääntynyt

YK:n mukaan miljardien arvoinen kauppa haastaa laajuudessaan jo ase- ja huumekaupan. Verkkokaupankäyntiä on vaikea valvoa ja se mahdollistaa pysymisen nimettömänä.

Villieläinten ja niistä valmistettujen tuotteiden laiton internetkauppa on lisääntynyt huomattavasti.

YK:n mukaan laiton kauppa on jo miljardien arvoista ja haastaa laajuudessaan ase- ja huumekaupan. Kansainvälisen eläinsuojelujärjestön selvityksen mukaan internetissä myydään myös kaikista uhanalaisimpia eläimiä.

Esimerkiksi gorilloja kaupataan internetissä eksoottisiksi lemmikeiksi 6600 eurolla. Uhanalaisesta siperiantiikeristä taas pyydetään lähes 60 000 euroa.

Elävien eläinten lisäksi internetissä on laittomasti tarjolla eläimistä tehtyjä tuotteita: muun muassa erittäin uhanalaisen merikilpikonnan kilpiä, tiibetinantiloopista tehtyjä huiveja ja aasialaisia terveystuotteita, joihin on käytetty sarvikuonoa tai tiikeriä.

Eläinten ystävät vaativat parempaa valvontaa

Johtaja Olof Biström Helsingin yliopiston eläinmuseosta kaipaa parempaa valvontaa.

- Jos maailmanlaajuisesti ajatellaan, niin kauppa on erittäin laajaa, paljon laajempaa kuin mitä voimme käsittää. Vain pieni osa siitä tulee meidän tietoomme.

YK:n mukaan laiton villieläinkauppa uhkaa jopa ajaa uhanalaisimmat eläinlajit sukupuuttoon. Villieläinten suojelemiseksi on kyllä solmittu kansainvälinen yleissopimus, mutta Biströmin mukaan rajavalvonta ei varmastikaan kaikkialla ole ihan kunnossa.

Kansainvälinen eläinsuojelujärjestö Ifaw (International Fund for Animal Welfare) on vaatinut aktiivisia toimia tilanteen korjaamiseksi. Järjestö vaatii nettisivujen omistajia ottamaan vastuun sivujensa tapahtumista ja poistamaan laittoman aineiston. Ifaw tahtoo myös lainsäädännön kiristämistä.

Internet tarjoaa salametsästäjille otollisen kauppapaikan, koska siellä voi pysytellä nimettömänä ja verkkokaupankäyntiä on vaikea valvoa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.