Villiä lasta voi hillitä muttei kurittaa

Apulaisvaltakunnansyyttäjän päätös olla syyttämättä vanhempia, jotka kurittivat lapsiaan tukistamalla ja koiran talutushihnalla lyömällä, herättää keskustelua.

Internetin keskustelupalstoilla esimerkiksi kysytään, ovatko ruumiilliset rangaistukset sittenkin sallittuja Suomessa, ja toisaalta hämmästellään sitä, että tukistaminen tai vitsan antaminen voi olla rikos.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske torjuu tulkinnat, joiden mukaan lasten ruumiillinen rankaiseminen olisi sallittua.

- Viesti on ehdoton. Lasta ei saa fyysisesti kurittaa, ei repimällä, töytäisemällä tai tukistamalla, koiranremmillä lyömisestä puhumattakaan, Kalske sanoo.

Hän kuitenkin kieltää, että kaikista lievimmistä tapauksista tarvitsisi "joka jumalan kerta" nostaa syytteitä.

Vaikka fyysinen kurittaminen on kiellettyä, se ei tarkoita, etteikö lasta voisi mitenkään hillitä.

- Tässä menee ihmisillä kaksi asiaa ristiin. Jos lapsi on villi tai vallaton ja aiheuttaa jonkin vaaratilanteen, tottahan lapsen voi ottaa syliinsä ja pitää häntä siinä. Tästä on valovuosi matkaa siihen, että lasta ruvetaan esimerkiksi retuuttamaan tai tukasta repimään, niin että on nippu hiuksia kädessä.

"Remmin käyttö symbolista"

Mainitussa tapauksessa oli kyse 7-9-vuotiaista lapsista, joita vanhemmat kurittivat kasvatustarkoituksessa. Esitutkintakertomuksista ilmenee, että vanhemmat tukistivat lapsiaan kahteen otteeseen, ja lisäksi isä löi kerran molempia tyttöjä koiran talutusremmillä säärille. Kuritusta edelsi lasten jääminen kiinni näpistelystä.

Kalske jätti syytteet lievistä pahoinpitelyistä nostamatta, koska hän piti rikoksia kokonaisuutena arvostellen vähäisinä. Kalskeen mukaan vanhempien tyttöihin kohdistama väkivalta oli lievää eikä siitä aiheutunut lapsille vammoja tai kipua.

Koirantalutusremmin käyttö oli lähinnä "symbolista". Tällä Kalske viittaa tilanteeseen, jossa remmillä hipaistaan housunlahjetta ja osutaan niin, että lapsi tuskin itsekään huomaa sitä.

- Jos koiranremmillä ruvetaan lapsia oikein hakkaamaan, niin kyllähän sellaiset menevät syytteeseen.

Juttua alun perin arvioinut kihlakunnansyyttäjä katsoi, ettei kurinpito täyttänyt pahoinpitelyn tunnusmerkistöä, koska siitä ei aiheutunut vammoja tai kipua. Kalske totesi, ettei tunnusmerkistön täyttyminen sinällään edellytä, että ruumiillisesta väkivallasta aiheutuu mitään vammoja.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat