Mainos

Villepin valmis kompromissiin

Pääministeri ei kuitenkaan aio erota tehtävistään.

Ranskan pääministeri Dominique de Villepin on vakuuttanut olevansa valmis kompromissiin nuorten työlakikiistassa. Villepin teki myös selväksi, ettei hän aio erota työlakikiistan vuoksi.

Hallituksen kiireisin tehtävä on pääministerin mukaan tehdä loppu kriisistä, joka on johtanut miljoonien ihmisten mielenosoituksiin. Opiskelijat suunnittelevat uusia suurmielenosoituksia ensi tiistaiksi. Ammattiliitot puolestaan neuvottelevat maanantaina jatkotoimistaan.

Presidentti Jacques Chirac hyväksyi viime viikonvaihteessa Villepinin ajaman työaikalain, mutta vaati siihen lievennyksiä. Lain mukaan alle 26-vuotias työntekijä voidaan erottaa syytä ilmoittamatta kahden ensimmäisen työvuoden aikana.

Mielenosoitukset jatkuneet

Ranskalaisopiskelijat ovat jatkaneet mielenosoituksia tänäänkin. Maantie- ja rautatieliikenne takkusi eri puolilla maata opiskelijoiden laittamien tiesulkujen takia. Opetus oli keskeytyksissä noin 50 yliopistossa ja korkeakoulussa eri puolilla Ranskaa opiskelijoiden liikehdinnän takia.

Hallitus aloitti eilen neuvottelut työlain muutoksista ammattiliittojen ja opiskelijajärjestöjen kanssa. Neuvotteluja ei johda Villepin vaan sisäministeri Nicolas Sarkozy, jota pidetään yhtenä Villepinin pahimpana kilpailijana ensi vuoden presidentinvaaleissa. Jos laki päätetään hylätä kokonaan, Villepinin aseman arvellaan olevan on vaakalaudalla.

Villepin sanoi neuvotteluja käytävän "ilman ennakkoehtoja, ilman kiellettyjä aiheita". - Ensisijainen tavoitteeni on rauhoittaa tilanne. On aika päästä eroon tästä kriisistä, hän painotti.

- Presidentti on uskonut minulle tehtävän johtaa tätä taistelua työpaikoista ja vastata kansalaistemme huoleen. Aion johtaa tätä taistelua loppuun asti, Villepin sanoi.

Villepin sanoi myös olevansa avoin kaikille ehdotuksille, joita hallituksen ja ammattijärjestöjen välisissä neuvotteluissa tehdään. Ammattiliitot ovat vaatineet hallitusta kumoamaan uuden nuorten työlain huhtikuun puoliväliin mennessä.

Lehdistötilaisuudessaan Villepin ei vastannut suoraan lukuisiin kysymyksiin, joissa tivattiin, eikö työlaki nyt ole oikeastaan jo kuollut ja kuopattu.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.