Mainos

Ville Niinistö: Fennovoima vie Suomen Venäjän ja EU:n välitilaan

Fennovoiman ydinvoimalahanke on uussuomettumista, sanoo vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö. Hän pitää Rosatomia Venäjän presidentin Vladimir Putinin käsikassarana.

Vihreät lähtevät hallituksesta huomenna, jos hallitus hyväksyy Fennovoiman ydinvoimahankkeen täydennyshakemuksen. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) aikoo esittää hakemuksen hyväksymistä. Rosatom on tullut mukaan Fennovoimaan periaateluvan myöntämisen jälkeen.

- Rosatom on Venäjän valtion strateginen väline ja suoraan presidentti Putinin päätösvallassa oleva yhtiö, joka on liiketaloudeltaan salainen. Jos Rosatom pyrkii länsimaiden markkinoille, se on Venäjän valtion strategia. Venäjä käyttää energiapolitiikkaa hyväkseen, Niinistö totesi aamun Huomenta Suomessa.

- Hanke [Fennovoiman ydinvoimala] on lisäksi kallis ja siinä otetaan riskiä veronmaksajien rahoilla. Suomi joutuu välitilaan EU:n ja Venäjän välillä, irtaudumme leiristä, länteen se näyttää hyvin kummalliselta, kun ikään kuin tuetaan Venäjää.

Uussuomettumisen henkeä

Niinistö puhuu suomettumisesta 1970-luvun tyyliin. Hänen mukaansa nyt ryhdytään miettimään, mitä Putin ajattelee meistä ja yritetään sopeutua siihen.

- Tässä on uussuomettumisen henkeä. Poliitikot eivät kerro avoimesti asioita. On hurja väite pääministeriltä, että Ukrainassakaan ei ole mitään ongelmaa, vaikka Ukraina pyrkii vähentämään riippuvuutta Rosatomista, Niinistö ihmetteli.

Niinistö kannattaa ydinenergian sijasta uusiutuvaa energiaa ja niihin liittyvää tekniikkaa.

- Olkiluoto 3:a on rakennettu 12 vuotta. Kuinka paljon siinä ajassa olisi saatu kotimaista uusiutuvaa energiaa ja siihen liiittyviä innovaatioita, työpaikkoja ja vientituloja? vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kysyy.
Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.