Mainos

Ville Itälästä uusi sisäministeri

Kansanedustaja Ville Itälästä tulee uusi sisäministeri Kari Häkämiehen jälkeen.

Ville Itälä

Kokoomuksen eduskuntaryhmä valitsi Häkämiehen seuraajan kokouksessaan tänään. Itälä aloittaa työt sisäministerinä syyskuun alussa, jolloin nykyisen ministerin on määrä siirtyä Kuopioon kaupunginjohtajaksi. Itälä sai ryhmän äänestyksessä 27 ääntä. Hänen vastaehdokkaistaan helsinkiläinen Paula Kokkonen sai 9 ja heinolalainen Timo Ihamäki 5 ääntä. Turkulainen Itälä, 41, on toisen kauden kansanedustaja. Hän on koulutukseltaan varatuomari ja on vuodesta 1996 toiminut eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana. Itälän mukaan valinta oli käytännön syistä tehtävä jo nyt ennen kesälomia, koska ryhmä ei ole koolla uudelleen ennen kuin elokuussa. -Tietysti minun täytyy antaa nykyiselle ministerille työrauhaa ja hänen täytyy saada hoitaa nämä tehtävät loppuun. Valmistautumista uuteen tehtävään helpottaa se, että Itälä pääsee kokoomuksen varapuheenjohtajana mukaan elokuun budjettiriiheen.

Samat linjat

Suurta linjaeroa uuden ja vanhan ministerin välillä ei ole - Itälä sanoi olevansa Häkämiehen kanssa täsmälleen samaa mieltä esimerkiksi ulkomaalaislain uudistamisesta. -Näen erittäin tärkeäksi, että eduskunta suostuisi siihen mitä ministeriö on esittänyt, jotta tämä asia saataisiin kuntoon vielä ennen kesää. Olen samoilla linjoilla kuin ministeri. Itälän mielestä suomalaista turvapaikkajärjestelmää on käytetty hyväksi, minkä takia sitä on korjattava ministeriön esittämällä tavalla. Turvapaikanhakijoilla on oltava valitusoikeus, mutta valituksen tulosta odotettaessa voidaan hakija karkottaa maasta. -Voi se olla tiukkakin, mutta se on hyvä linja, Itälä sanoi.

Käytännön kokemusta

Kokoomuksen ryhmäpuheenjohtajan Ben Zyskowiczin mukaan Itälän valintaa perusteltiin keskustelussa hänen laajalla kokemuksellaan eduskuntatyöstä, erityisesti perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana sekä hänen käytännön kokemuksellaan poliisitoimesta. Itälä on ennen valintaansa eduskuntaan hoitanut sijaisuuksia nimismiehenä, syyttäjänä ja käräjätuomarina. Vuonna 1988 hän siirtyi töihin asianajotoimistoon ja perusti oman toimistonsa vuonna 1995.

Kokkosen kannattajat muistuttivat tämän kansainvälisestä kokemuksesta. Myös tasa-arvonäkökulma tuotiin esille. Ihamäen tukijat korostivat tämän pitkää kokemusta ja aluenäkökulmaa - Ihamäki olisi tasapainottanut kokoomuksen ministeriryhmän Helsinki- ja Turku-painotusta. Häkämies on ilmoittanut aloittavansa työt Kuopion kaupunginjohtajana syyskuun alussa. Häkämies on ollut virkavapaalla Kuopiosta, koska hänet haluttiin hallitukseen hoitamaan sisäministerin tehtävää Suomen EU-puheenjohtajakauden ajaksi. Kaupunginjohtajana hän ehti olla kahdeksan ja puoli kuukautta. Zyskowicz sanoi, ettei perustuslakivaliokunnan uuden puheenjohtajan valinnasta ole vielä keskusteltu. Kokoomusryhmä valinnee Itälän seuraajan elo- tai syyskuussa, arveli Zyskowicz. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan paikalta on lähdetty ennenkin ministeriksi. Edellinen siirtyjä oli Häkämies, sitä ennen saman askeleen otti hänen edeltäjänsä oikeusministerinä, Sauli Niinistö.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.