Mainos

Vilkas lakkojenselvittelyviikko alkoi

Ruuhka valtakunnansovittelijan toimistossa alkaa tänään, kun selvitellään kolmea lakonuhkaa. Veturimiesten ensi torstaina uhkaavaa lakkoa soviteltiin viime yönä lähes puoli kolmeen saakka valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen johdolla. Sitä jatketaan huomisaamuna. Lakko alkaa torstain vastaisena yönä, mikäli veturimiesten työehdoista ei sitä ennen päästä sopuun. Lakkoa on jo siirretty kahdella viikolla. SAK:laisen Veturimiesten liiton mahdollinen lakko pysäyttäisi koko junaliikenteen, niin kauko- ja lähijunat kuin tavaraliikenteenkin. Lakossa olisivat mukana kaikki liiton noin 2100 veturinkuljettajaa.

Iltapäivällä sovitellaan myös torstaina alkavia Kemian teollisuuden lakkouhkia. Työtaistelu pysäyttäisi kemian perusteollisuuden sekä öljy-, kaasu ja petrokemian tuotannon ja vaikeuttaisi näin mm. polttoaineiden saantia. Raaka-ainepula vaikeuttaisi huomattavasti esimerkiksi paperiteollisuuden tuotantoa. Tehtaita pysähtyisi jo viikon sisällä. Autoille riittäisi bensaa ainakin parin viikon ajan.

Kemian teollisuuden lakossa autoille riittäisi bensaa parin viikon ajan.


Myöhemmin iltapäivällä ovat sovitteluvuorossa kunnalliset energialaitokset ja yhtiöt. STTK:lainen Konepäällystöliitto uhkaa pysäyttää yhdeksän suuren kaupungin sähkövoimalat 23. maaliskuuta.

Illalla seitsemän jälkeen selvitellään bussilakkoa. SAK:lainen Auto- ja kuljetusalan työntekijäjärjestö AKT uhkaa pysäyttää tavarankuljetukset satamassa jo tiistaina, kun AKT aloittaa Tampereen bussinkuljettajien työtaistelua tukevan myötätuntolakon. Lakon ensi vaiheessa lopetetaan kaikki kaupan tavaroiden käsittely satamissa. Lakko alkaisi kuudelta aamulla. Sunnuntaina 26. maaliskuuta kello 15 alkava lakko pysäyttäisi lähes koko maan kuorma-auto- ja bussiliikenteen. Työehtosopimusneuvottelujen vauhdittamiseksi järjestettävä työtaistelu koskee AKT:n kuorma- ja linja-autonkuljettajia sekä linja-autoasemien ja terminaalien työntekijöitä. Lakon piirissä on noin 11 000 AKT:n työntekijää ja 140 kuljetus- ja bussiyritystä ympäri Suomea.

Ilmailualan lakko uhkaa ensi maanantaina.Huomenna valtakunnansovittelijan toimistoa työllistää myös SAK:laisen Ilmailualan unionin työtaistelu-uhka. Viikon päästä maanantaina alkavaa lakonuhkaa sovitellaan tiistaina. Alan ylityötyökiellot ovat pitkään vaikeuttaneet mm. koneiden ruokatarjoilua. Teatteri- ja mediatyöntekijät uhkaavat työnseisauksilla tiistaina ja keskiviikkona. Tällä hetkellä lakkoja on käynnissä "vain " kolme. Tampereen seudun neljä bussiyhtiötä jatkavat 25. helmikuuta alkanutta työnseisaustaan. Muiden kaupunkien tukilakot on kuitenkin keskeytetty. Metsäkoneiden kuljettajat ja seminologit jatkavat kuun alussa alkaneita työtaistelutoimiaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.