Mainos

Viljojen puinti hiljalleen käynnistymässä

Viljojen puinnit ovat hiljalleen käynnistymässä, mutta kasvustot ovat myöhässä koko maassa, kertoo ProAgrian kasvutilannekatsaus.

Säiden lämpeneminen heinäkuun lopussa vauhditti kehitystä. Puinnit ovat ajoittumassa tämän kuun loppupuolelle.

Etelä- ja Keski-Suomessa viljojen kasvu on puolesta viikosta viikkoon myöhässä tavanomaiseen nähden. Pohjois-Suomessa kasvu on 8-12 päivää jäljessä.

Runsaat sateet aiheuttivat tuhoa eri puolilla maata. Keski- ja Pohjois-Suomessa satoi heinäkuussa jopa kaksin verroin tavanomaiseen nähden, mikä tuhosi osan kasvustoista täysin. Etelä-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa sateet jäivät tavallista vähäisemmiksi, mutta paikalliset sade- ja raekuurot ovat aiheuttaneet pahoja tuhoja eteläisessä Suomessa.

Ensimmäisiä rukiita on jo päästy puimaan aikaisilta lohkoilta Varsinais-Suomessa. Korjuu alkanee ensi viikon kuluessa myös muualla Etelä-Suomessa ja parin viikon päästä myös Keski- ja Pohjois-Suomessa.

Kasvustot ovat pysyneet toistaiseksi hyvin pystyssä lukuun ottamatta Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaata, jossa puolet kasvustoista on laossa.

Rukiin sato on jäämässä tavanomaista pienemmäksi Etelä-Suomen rannikkoalueella, Lounais-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla. Säät ratkaisevat puintikauden laadun.

Puintien myöhästyminen ei toistaiseksi näy syysviljojen kylvösuunnitelmissa. Rukiin kylvöalan arvioidaan pysyvän ennallaan.

Vadelmat ja herukat poiminnassa

Vadelmia on Etelä-Suomessa päästy poimimaan jo parin viikon ajan. Etelässä sadon arvioidaan jäävän tavallista heikommaksi, mutta Itä-Suomessa sadosta odotetaan normaalia tai jopa hiukan parempaa.

Myös herukkakausi on käynnistynyt etelässä. Keski- ja Pohjois-Suomessa herukkaa päästään poimimaan ensi viikolla. Sato on jäämässä tavallista pienemmäksi, mutta runsaan kosteuden myötä marjat ovat suuria.

Kesäomenat ovat kypsymässä viikon kuluessa. Sato arvioidaan Ahvenanmaalla normaaliksi ja muualla Etelä-Suomessa tavanomaista pienemmäksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.