Mainos

Viljojen korjuu pitkällä - sato etelässä välttävä

Viljojen korjuu on pitkällä lämpimien säiden ansiosta. Kevätviljojen puinnit ovat alkaneet. Sato etelässä on vain välttävä. Kevätviljat ovat kärsineet pahiten kuivuudesta, ja paikoin kasvustojen tuleentuminen on hyvin epätasaista. Maaseutukeskusten liiton kasvutilannekatsauksen mukaan lämpimän ja kuivan sään ansiosta kasvien kehitys on Etelä-Suomessa lähes kaksi viikkoa normaalia edellä.

Viljankorjuuta

Elokuun alkupuolella on saatu pahimmillakin kuivuusalueilla Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa vettä 20-60 millimetriä. Nämä sateet olisi tarvittu viimeistään juhannuksen tienoilla, jotta ne olisivat lisänneet viljasatoa. Nyt niillä on enää merkitystä nurmille, perunalle ja sokerijuurikkaalle. Rukiin puintiin päästiin kaksi viikkoa sitten, ja ruis on jo kokonaan korjattu eteläisessä Suomessa. Syysviljoja eli ruista ja syysvehnää kylvettäneen melko runsaasti tänä syksynä. Ensimmäiset rukiin kylvöt on jo tehty Uudellamaalla.

Rukiin satoarviot

Etelä-Suomessa rukiit on puitu. Sato on ollut välttävä ja kuivimmilla alueilla heikko. Laatu kuitenkin on tyydyttävä. Satakunnassa ja Pohjanmaalla on puitu 60-70 prosenttia, Pirkanmaalla 80 prosenttia, Etelä-Savossa puolet sekä Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa 95 prosenttia. Näillä alueilla sadon määrä ja laatu on arvioitu likimain normaaliksi, Pohjois-Savossa jopa hyväksi. Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla rukin puintiin päästäneen ensi viikolla. Etelä-Suomen ruissadosta 90-95 prosenttia arvioidaan tänä vuonna kauppakelpoiseksi. Pohjoisempana laatu on vähän heikompi.

Ohrasato vaihtelee

Ohran puinnit ovat pisimmällä Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa, missä 95 prosenttia pelloista on jo korjattu. Sadon laatu ja määrä ovat siellä tyydyttävä tai jopa hyvä. Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson kuivilla rannikkoalueilla ohrasta on puitu 70-85 prosenttia. Sadon määrä siellä on välttävä ja monin paikoin huono. Ohrien valkuaispitoisuus sen sijaan on korkea ja mallasohrat menevät usein karjan rehuksi. Muualla Uudellamaalla, Hämeessä, Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa ja Keski-Suomessa ohrasta on puitu lähes puolet. Sato on muualla välttävä, mutta Keski-Suomessa ja Etelä-Savossa tyydyttävä tai hyvä. Satakunnassa ohrista on korjattu vain 10 prosenttia ja Etelä-Pohjanmaalla noin 20 prosenttia. Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla puimaan päästäneen ensi viikolla.

Kaura tuleentunut epätasaisesti

Kauran puinti alkoi Etelä-Suomessa viime viikolla ja kuivimmilla alueilla jo toissa viikolla. Kaurakasvustot ovat tuleentuneet epätasaisesti, ja vasta 5-30 prosenttia sadosta on korjattu. Etelän kuivilla alueilla sato on ollut välttävä tai paikoin heikko, muualla tyydyttävä. Kevätvehnän ensimmäiset kasvustot puitiin viime viikolla Uudellamaalla, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. Varsinais-Suomessa ja Hämeessä puinti alkoi tällä viikolla. Sato arvioidaan määrältään välttäväksi ja laadultaan tyydyttäväksi. Timotein siemensato on korjattu lähes kokonaan Etelä-Suomessa. Määrä ja laatu arvioidaan tyydyttäväksi. Pohjanmaalla, timotein siementuotantoalueella korjuu on vasta alkamassa.

Laitumet kasvaneet hitaasti

Hitaasti kasvaneilla laitumilla kuivuudesta toipuminen vie aikansa. Etelä-Suomessa laitumet ovat kärsineet pahasti kuivuudesta ja kasvu on hidasta. Heikoin tilanne on etelärannikon kuivuusalueella, ja monin paikoin karjankasvattajat ovat joutuneet syöttämään eläimille talvirehuja. Väli- ja Pohjois-Suomessa laitumien kunto ja kasvu ovat normaalit. Lapissa laitumet kasvavat ajankohtaan nähden hyvin. Toisen säilörehusadon korjuu on Lapissa alkamassa, ja sadosta on tulossa hyvä.

Rypsin puinti alkamassa


Etelärannikolla on rypsin puinti alkamassa, ja sadosta odotetaan korkeintaan välttävää. Väli-Suomessa rypsisadosta odotetaan normaalia. Peruna ja juurikas kasvavat sateiden ansiosta. Etelä-Suomessa perunassa on jonkin verran rupea. Sokerijuurikas on kärsinyt pahoin kuivuudesta. Pohjanmaalla, Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa arvioidaan päästävän hyviin satoihin. Marjojen korjuu on lopuillaan. Etelä-Suomessa ne on jo korjattu. Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Oulun alueen herukoiden korjuu on nyt käynnissä. Kokonaissato jäänee tavanomaista pienemmäksi. Niiden laatu on kuitenkin tyydyttävä tai hyvä.

Kesäomenat parhaimmillaan

Etelä-Suomen omenatarhoissa on ehditty poimimaan kesälajikkeista Huvitus, Pirja ja Maikki. Valkea Kuulaskin on ehtinyt kypsyä poimintavalmiiksi. Punaisen Melban ja Samon sadon odotetaan valmistuvan runsaan viikon kuluessa. Omenan laatu on hyvä, mutta kuivuudesta kärsineillä alueilla omenat voivat jäädä pieniksi. Ahvenanmaalla korjuu on aluillaan, ja siellä sadosta odotetaan hyvää ja laadultaan tavanomaista. Kotipuutarhojen omenasato on jäämässä heikoksi pihlajanmarjakoin vuoksi. Vihannesten kasvu on elpynyt sateista, ja sadosta odotetaan kohtalaista niin määrältään kuin laadultaan. Lounais-Suomessa avomaankurkun korjuu on täydessä käynnissä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.