Mainos

Viljelykasvit kasvavat tavallista nopeammin

Kesäkuun alun lämpimät säät ovat vauhdittaneet viljelykasvien kasvua. ProAgria keskusten liiton mukaan kehitys on vajaan viikon edellä tavanomaisesta koko maassa.

Säilörehun ensimmäinen sato on tallessa suuressa osassa maata. Parhaillaan korjataan viimeisten apilapitoisten nurmien satoa. Sateet ovat vaikeuttaneet säilörehun korjuuta eniten Pohjois-Suomessa. Kainuussa säilörehunurmista on korjaamatta vielä kolmannes ja Lapissa kaksi kolmasosaa.

Sateet ovat siirtäneet kuivaheinän korjuun aloitusta, mutta Etelä-Suomessa ja Pohjanmaan rannikkoalueella korjuutyöt on jo aloitettu. Sään poutaantumisen vuoksi korjuun odotetaan käynnistyvän tällä viikolla suuressa osassa maata. Asiantuntijat odottavat kuivaheinäsadosta määrältään ja laadultaan vähintään tyydyttävää.

Kevätviljat ovat tulleet tähkälle Etelä-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaan ensimmäiseksi kylvetyissä kasvustoissa. Muualla kevätviljat ovat korrenkasvuvaiheessa, lukuun ottamatta viimeksi kylvettyjä kasvustoja, jotka ovat vasta orastuneet.

Lämmin sää jouduttaa satoa

Varhaisperunan nosto on jo käynnissä. Kesä- ja varastoperunakasvustot ovat tyydyttävässä kunnossa, eikä perunarutosta ole havaintoja.

Harsolla suojattujen mansikkakasvustojen satokausi alkoi kesäkuun puolivälissä maan eteläosissa. Itä- ja Keski-Suomessa varhaismansikoiden poiminta alkaa kunnolla kuluvan viikon aikana. Sadon laatu ja määrä arvioidaan yleisesti tyydyttäväksi ja Pohjois-Karjalassa jopa hyväksi.

Herukoiden ja omenoiden raakileet kehittyvät hyvää vauhtia. Satonäkymät arvioidaan melko hyviksi. Vihanneksista erityisesti sipulit ja purjo ovat hyötyneet kesäkuun sateista.

Loppuviikoksi ennustetaan lämmintä säätä, joka jouduttaa sadon kypsymistä entisestään. Ilmatieteen laitoksen mukaan helteestä päästään nauttimaan keskiviikkona Pohjois-Pohjanmaata ja Kainuuta myöten. Helle jatkuu useita päiviä koko maassa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.

(MTV3 – STT)

Katso Meeri Ylä-Tuuhosen juttu Suonenjoelta (Seitsemän uutiset 28.6.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.