Viljelijöiden kokouksessa 2000 osanottajaa

MTK:n järjestämä viljelijöiden suurkokous vaati tänään loppua viljelijöiden tulotason laskulle.

Kokouksen julkilausumassa perättiin kansallisen maataloustuen leikkausten perumista ja täysiä korvauksia maataloudelle niistä menetyksistä, joita EU:n maataloustukien uudistus uhkaa Suomessa aiheuttaa.

Helsingin Messukeskuksessa pidettyyn suurkokoukseen saapui järjestäjien mukaan noin 2 000 osanottajaa. Kymmenissä puheenvuoroissa selostettiin viljelijäväestön ahdinkoa. Kiivaimmat puhujat ryöpyttivät hallituksen ja EU-komission lisäksi myös MTK:n johtoa liian lepsusta edunvalvonnasta.

Suoraa toimintaa keskieurooppalaiseen malliin haluttiin muutamassa puheenvuorossa, toiset ehdottivat luovutuslakkoa tai tukikaavakkeiden täyttölakkoa.

Maatalousministeri Kalevi Hemilä (sit.) istui lähes loppuun asti eturivissä kuuntelemassa puheita. Useat puhujat arvostelivat Hemilän lausuntoja, joissa hän totesi, että tilojen määrä on Suomessa edelleen liian suuri, jotta elinkeino olisi maassa kestävä. Hemilälle toivotettiin muun muassa tervemenoa Siperiaan.

Ennen kokousta viljelijät keräsivät allekirjoituksia suomalaista maanviljelystä tukeviin kortteihin ostoskeskusten ja tavaratalojen edessä.

MTK:n puheenjohtajan Esa Härmälän mukaan palaute ostoksille kiiruhtavilta helsinkiläisiltä oli yksinomaan myönteistä.

750 miljoonaa takaisin tukiin

Härmälän mielestä Hemilän budjettikehysneuvotteluissa esittämä 280 miljoonan palautus kansalliseen maataloustukeen on liikettä oikeaan suuntaan, mutta ei riittävä. Tukipaketin koko leikkaus on 750 miljoonaa vuodessa, Härmälä muistutti.

Ruotsinkielisen tuottajajärjestö SLC:n puheenjohtaja, kansanedustaja Ola Rosendahl (r.) toivoi Härmälän tavoin, että Hemilä vaatisi neuvotteluissa suurempaa palautusta kansalliseen tukeen.
-Kun hänellä ei ole poliittista puoluetta takanaan, on tärkeää että MTK antaa taustatukea, Rosendahl sanoi.

Ei tukea välikysymykselle

Keskustan maatalousaiheinen välikysymys taas ei saanut kokoukselta kannatusta. Härmälä arvosteli sen ajankohtaa ja sanoi, ettei hän ollut edes tiennyt sen olevan tulossa.
-Aihe on perusteltu, mutta minä pelkäsin etukäteen, että se antaisi puoluepoliittisen leiman tälle kokoukselle. Alkava viikko olisi ollut parempi ajankohta, Härmälä katsoo.

Puheenvuoroissa korostettiin, että EU-jäsenyys on jo sinänsä aiheuttanut maataloudelle suuria menetyksiä. Kun hintoja lasketaan edelleen, on vaarana, että viljelijät pakotetaan näennäisviljelyyn, tekemään juuri sen verran että tukivaatimukset täyttyvät, totesi muun muassa Hannu Virtanen Etelä-Hämeestä. Myös Härmälä tuomitsi EU:n suunnittelemat hintaleikkaukset ja kehotti hallitusta olemaan tiukkana niitä vastaan.

Viljan, maidon ja naudanlihan interventiohintojen alennukset Agenda 2000 -ohjelmassa esitetyssä muodossa toisivat suomalaiselle maataloudelle lähes miljardin tappiot ja veisivät lopullisesti edellytykset tuottaa niitä Suomessa, Härmälä sanoi.
-Suomen ei tule alistua tällaiseen. Kansalliset edut on valvottava paremmin. Komissiossa on juuri nyt käynnissä raaka poliittinen peli. Suomen on tehtävä selväksi, mitä voidaan hyväksyä, mitä ei, Härmälä sanoi.

Komissio esittelee tarkennetun ehdotuksensa 18. maaliskuuta. Ennakkotietojen mukaan maidon interventiohinnan leikkaus on käsittelyn aikana noussut 10:stä 15 prosenttiin. Suurempi leikkaus korvattaisiin säilyttämällä maissisäilörehun tuki. Suomessa sen kaltainen ratkaisu ei juuri ilahduta, sillä maissia ei voi täällä tuottaa.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat