Mainos

Viljelijöiden ja teollisuuden yhteistyö kehittyy luomuviljelyssä

Luomutuotteille etsitään käyttöä nyt myös teollisuuden mittakaavassa tapahtuvaan jatkojalostukseen. Tähän asti luomutuotannon pinta-alat ovat olleet suhteellisen pienet.

Voimakkaasti laajeneva luomuviljely tarvitsee Etelä-Suomessa yhteistyökumppanikseen tuotteita jalostavan teollisuuden. Hämeen maaseutuelinkeinopiirin viime vuonna aloittama ja rahoittama luomuviljaprojekti tähtää yhteistyön tiivistämiseen.
-Hankkeen tarkoituksena on turvata laatuvaatimukset täyttävän luomuraaka-aineen saanti. Hämeen ja Päijät-Hämeen maaseutukeskuksen hankkeeseen on yhteistyöosapuoleksi tulossa myös tutkimus. Liittyyhän valkuaispitoisuus lajikekysymyksen lisäksi myös lannoitukseen ja maaperään, mistä löytyy monta lisäselvitystä vaativaa kysymystä, sanoo projektin vetäjä, elintarvikeasiantuntija Reijo Kuusinen.

Luomuviljaprojekti on laajenemassa koko Hämeen, Kymenlaakson, Uudenmaan ja Varsinais-Suomen kattavaksi laajaksi yhteistyöhankkeeksi. Ensi vaiheen kiireellisenä tehtävänä on selvittää erityisesti leipäviljan laatuun vaikuttavat tekijät. Näin voidaan varmistaa, että lähivuosina voimakas tuotantomäärien lisäys on mahdollisimman täysimääräisesti teollisuuden hyödynnettävissä. Viime keväänä hankkeen työn tuloksena julkaistiin kansainvälistäkin julkisuutta saanut luomuviljan laatuhinnoittelusuositus.

Suomen peltoalasta on tänä kesänä luomuviljelyssä tai luomutuotantoon siirtymässä yhteensä 100 000 hehtaaria. Maassamme on reilut 4 000 luomutilaa, mikä on nelisen prosenttia kaikista tiloista. Ruotsin vastaava prosenttiluku on 2,5, Tanskan 1,5 ja Itävallan noin 10. Luomutuottajat ovat nuorempia ja myös luottavaisempia tulevaisuuden suhteen kuin maataloustuottajat keskimäärin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.