Mainos

Viljelijät huolissaan satonäkymistä: "Sato jää puoleen viimevuotisesta"

Mäntsäläläinen maanviljelijä Pekka Nummela tarkastelee peltojaan huolestuneena. Ohrapellolla ei vielä tähkiä näy eikä vehnänkään tilanne ole hyvä. Satonäkymät ovat surkeat.

- Voi sanoa, että puoleen jää sadot tällä paikalla edellisvuodesta. Onneksi viljan hinta on alhaalla. Se on ainoa lohdutus tässä tilanteessa, tuskailee Nummela.

Tilanne näyttää huonolta koko maassa. Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan viljasadosta uhkaa tulla pienin viiteen vuoteen.

- Huonolta näyttää. Tänä vuonna viljasato jää todennäköisesti alle 3 miljardin kilon, kun yleensä ollaan siellä lähempänä 4 miljardia kiloa, laskee Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n asiantuntija Marjukka Manninen.

Tuhansien eurojen tulonmenetyksiä

Eniten sateista ja kylmyydestä ovat kärsineet ohra ja vehnä. Myös kauran ja perunan sadoista ennakoidaan viimevuotista pienempiä. Viljelijöille satojen pieneneminen tarkoittaa tulonmenetyksiä.

- Kun puhutaan viljan myynnistä - minulla on sadan hehtaarin tila - niin menetykset ovat 10 000 euron luokkaa. Vielähän ei tosin ole korjattu mitään satoa. Jos syksystä tulee huono, tappioista tulee vielä suuremmat, pelkää Nummela.

Menetykset viljelijä aikoo paikata muilla töillä.

- On karsittava kuluja ja minäkin käyn muualla töissä. On kaikenlaista pientä keikkaa, talonmiehen töitä ja kaivuria vähän. Pitää paikata sieltä ja toivoa parempaa ensi vuotta, toteaa Nummela.

Viljelijän mukaan yhtä surkeaa satovuotta kuin tämä ei ole ollut pitkään aikaan.

- Kun muistia kaivelee, niin vuonna 1987 taisi viimeksi olla kylmyyden ja märkyyden takia yhtä heikot kasvustot kuin nyt. Siitä on aika pitkä aika, muistelee Pekka Nummela.

Ruissato parempi kuin vuosiin

Paikalliset erot sadoissa voivat olla hyvinkin suuria.

- Varmastikin suuria. Kesäsateet on usein hyvin paikallisia. Ja riippuu paljon maalajista, miten se läpäisee vettä, arvioi Marjukka Manninen.

Kaikki viljat eivät ole kärsineet sateista. Rukiista odotetaan tavanomaista parempaa satoa. Pääosa rukiista on kylvetty jo syksyllä ja se on hyötynyt kevään ja kesän sateista.

- Rukiissa näyttää siltä, että sato riittää kattamaan kotimaisen kysynnän, mutta saa nähdä, miten muiden leipäviljojen kanssa käy, aprikoi Manninen.

Myös härkäpavun ja herneen sadoista odotetaan viimevuotista suurempia.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.