Viljavarastot hupenemassa ennätyspieniksi

Maailman viljavarastot hupenevat, laskee YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO ennustaa, että maailman viljavarastot laskevat tänä vuonna alimmilleen 25 vuoteen. Eniten kärsivät kehitysmaat. Vaikka tärkeimpien viljalajien tuotannon ennustetaan lisääntyvän tänä vuonna parilla prosentilla, se ei riitä, koska kulutus kasvaa varsinkin väkirikkaissa Aasian maissa.

Viime viikolla riisin maailmanmarkkinahinta nousi uuteen ennätykseen - jo seitsemättä kertaa tässä kuussa. Myös vehnän ja maissin hinnat kohoavat samanlaiseen tahtiin. Vaikka ruuan hinnan nousu tuntuu suomalaistenkin kukkarossa, pahiten kärsivät kehitysmaiden asukkaat, joiden tuloista ruokamenot haukkaavat jopa 80 prosenttia. Kehitysyhteistyöjärjestössä yhtenä tärkeänä syynä ruuan kallistumiseen pidetään maatalouden laiminlyöntiä.

Kepan viestintäjohtaja Mika Railo sanoo, että maatalous on ollut kriisissä jo pitkään.

- Investoinnint maatalouteen ovat vähentyneet jatkuvasti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Lisäksi esimerkiksi rikkaiden maiden kehitysapu on suuntautunut muualle kuin maanviljelykseen, sanoo Railo.

"Kansainvälinen yhteisö ollut sokea"

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO laskee, että viljavarastot pienenevät edellisvuodesta viisi prosenttia. Suomalaisasiantuntijat peräävät kansainväliseltä yhteisöltä voimakkaampia toimia maataloustuotannon elvyttämiseksi

Maa- ja metsätalousministeriön ylijohtaja Veli-Pekka Talvelan mielestä länsimaiden tulisikin suunnata enemmän kehitysapuvaroja kehitysmaiden maataloustuotannon parantamiseen.

- Ei voida keskittyä vain yhteen osa-alueeseen, koulutukseen tai terveydenhoitoon tai ympäristöön. Keskinäiset riippuvuudet pitää nähdä ja minun mielestäni koko kansainvälinen yhteisö ei ole nähnyt näitä riippuvuuksia pitkään aikaan. Nyt maatalous on palannut asialistalle uudelleen, ja nyt joudumme paikkaamaan vanhoja virheitä, sanoo Talvela.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö laskee, että kallistuneen ruuan hinnan aiheuttamat kriisit ovat levinneet jo 37 maahan.

Lue myös:

    Uusimmat