Mainos

Viljasato viimevuotista hieman suurempi

Viljasatoon odotetaan noin neljän prosentin kasvua viime vuodesta. Heinäkuussa arviot sadon suhteen olivat vielä optimistisempia, mutta pitkään jatkuneen kuivuuden takia sato-odotuksia on hieman jouduttu alentamaan. Viljavarastojen arvellaan kuitenkin pysyvän entisellään.

Tämän vuoden satoarvioita joudutaan todennäköisesti tarkentamaan hieman alaspäin. Heinäkuussa maa- ja metsätalousministeriö ennusti täksi vuodeksi noin seitsemän prosentin kasvua, mutta nyt puhutaan enää reilusta neljästä prosentista. Sadon määräksi arvioidaan vajaata neljää miljardia kiloa.

Sadon odotettiin parantuvan viime vuoden kylmästä kesästä reilusti. Pitkään jatkuneen kuivuuden takia sato ei kuitenkaan ole kasvanut aivan odotetulla tavalla. Tarkemmat satoennusteet saadaan parin viikon kuluttua, jolloin viljanpuinti on kunnolla päässyt vauhtiin.

Kuuman ja kuivan kesän aiheuttamat alueelliset erot viljapelloilla ovat suuria. Eniten sateiden puute on vaivannut rannikkoseutuja - sisämaan viljapellot ovat selvinneet paremmin.

Viljavarastojen koko ei parantuneesta satomäärästä juuri kasva. Viljaa riittää jonkin verran myös vientiin. Muutokset sadon määrässä suuntaan tai toiseen eivät juuri kuluttajan kukkarossa tunnu.
(MTV3/Leena Laakso)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.