Mainos

Viljasato näyttää hyvältä

Viljojen puinti on sujunut ongelmitta, arvioidaan Maaseutukeskusten liitossa. Kevätvehnä on pääosin puitu, samoin kaura. Sekä vehnä- että kaurasato arvioidaan hieman normaalia runsaammaksi. Vehnä- ja kaurasadon laatu on normaali tai hyvä. Jyvien koko on kuitenkin jäänyt pieneksi ja vehnän valkuaispitoisuus alhaiseksi.

Viljojen tuleentuminen ja siten myös puinnit ovat tavallista myöhemmässä. Lämpösumman mukaan laskien kasvukausi on kuitenkin enää hieman normaalista jäljessä. Puintia on helpottanut se, että loppukesä ja alkusyksy ovat olleet kuivia eivätkä viljakasvustot ole menneet lakoon.

Viljan vastaanotto on sujunut hyvin, eikä siitä ole tullut pullonkaulaa puinnille. Syysviljojen kylvöä on tänä syksynä suuresti vaikeuttanut maan kuivuus ja kovuus. Kylvökset ovat monin paikoin orastuneet erittäin epätasaisesti.

Sänkimuokkauksia ja kyntöjä on päästy vasta aloittelemaan. Eniten syysmuokkauksia ja kyntöjä on tehty Lapissa, Kymenlaaksossa ja Keski-Suomessa, missä noin puolet pelloista on käsitelty. Rypsisadosta näyttää tänä vuonna tulevan normaalia heikompi. Kevätpuolen säiden ja tuholaisten vuoksi kasvustot ovat olleet erittäin kirjavia, ja rikkaruohoa on rypsipelloissa paljon.

Perunasato näyttää jäävän hieman normaalia pienemmäksi, mutta sen laatu on normaali tai hyvä. Suurin osa perunasta on jo nostettu. Sokerijuurikas kasvaa vielä. Sato näyttää jäävän keskimääräistä pienemmäksi, mutta juurikkaiden laatu lienee hieman tavanomaista parempi.

Lehmien laidunkausi on päättynyt Lapissa, Pohjanmaalla, Satakunnassa ja Kymenlaaksossa. Muualla laiduntamista jatketaan vielä kuun vaihteen paikkeille asti. Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla laidunkautta riittänee lokakuun puoliväliin asti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.