Mainos

Viljaohjelma: kaurasta vetoapua ongelmiin

Suomalaista kauraa tarjotaan yhdeksi pelastusrenkaaksi kannattavuusongelmiin joutuneelle viljantuotannolle. Kansallisen viljaohjelman tavoitteena on saada suomalainen kaura erottumaan kilpailijoistaan tekemällä siitä kansainvälisesti hyväksytty merkkituote.

Kauralla on muun muassa myönteisiä vaikutuksia ihmisten ja eläinten terveyteen, mutta tätä ominaisuutta ei ole vielä osattu markkinoinnissa hyödyntää. Myös rukiilla olisi mahdollisuuksia menestyä terveellisyytensä ansiosta.

Maa- ja metsätalousministeriö aloitti viime vuonna kansallisen viljaohjelman laatimisen, jolla pyritään etsimään viljanviljelyn vahvuustekijöitä. Ensi vuoden lopussa pitäisi olla yhtenäinen näkemys suomalaisen viljan tuotannon, jatkojalostuksen ja kaupan mahdollisuuksista ensi vuosituhannen alkupuolella. Ensi vuoden aikana laaditaan myös ohralle ja vehnälle omat ohjelmansa.

Suomalaisen viljantuotannon kannattavuuden turvaaminen on vaikea tehtävä, sillä EU:n Agenda 2000 -ohjelmassa kaavaillaan viljojen hallinnollisten eli interventiohintojen alentamista. Maatalousneuvos Esko Juvosen mukaan hintojen alentaminen 20 prosentilla nykyisestä aiheuttaisi vakavia kannattavuusongelmia, osittaisesta kompensaatiosta huolimatta.

Suomen perusongelmana Keski-Eurooppaan verrattuna ovat alhaiset satotasot sekä korkeat tuotantokustannukset, kertoi Juvonen viljaohjelman väliraportin julkistustilaisuudessa keskiviikkona Helsingissä.

Viljan hinnan romahdettua viljatilat saavat tulonsa suorista tuista. Uhkana on näennäisviljely, jossa ei pyritäkään hyviin satoihin. Jos Agenda 2000 -esitys toteutuu, maataloustulo on yhä vähemmän riippuvainen varsinaisen tuotannon tuloksensa, muistutti professori Matti Ylätalo Helsingin yliopistosta julkistustilaisuudessa..

Viljapörssi ja luomuvilja avuksi

Viljaohjelmassa etsitään apua perinteisistä keinoista, kuten tuotantokustannusten karsimisesta ja viljan viennin edistämisestä sekä uusista keinoista, kuten maatilojen välisestä viljapörssistä. Suomalaisesta viljakaupasta ja aivan erityisesti maatilojen välisestä kaupasta puuttuvat selkeät pelisäännöt, ja tämän korjaamiseksi on suunniteltu viljapörssin perustamista.

Luomuviljan tuotannolla Suomi pystyisi erottamaan viljan tuotantonsa EU:n massaviljan markkinoista. Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos on tehnyt alustavan selvityksen erillisen luomuviljastrategian tarpeellisuudesta.

Väliraportissa myös huomautetaan, että lähes puolet Suomessa tuotetusta viljasta käytetään maatiloilla rehuksi. Myös tämän viljan tuottamisen ja käytön tehostamisen katsotaan olevan tarpeen. Viljan tuotantokustannuksia voitaisiin vähentää suunnittelemalla maatilan sisäinen toiminta paremmin kuin ennen, lisäämällä tilojen välistä yhteistoimintaa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.