Mainos

Viking Linen tulos heikkeni, vaikka matkustajamäärä kasvoi

Laivayhtiö Viking Linen tulos jäi lokakuun lopussa päättyneen tilivuoden aikana hieman vuoden takaista pienemmäksi, vaikka matkustajamäärä kasvoi.

Viking Linen tulos ennen veroja oli nyt vajaat 14,5 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin sitä kertyi melkein 20 miljoonaa. Liikevaihto väheni prosentin 471 miljoonaan euroon. Matkustajakohtaista tuottoa vähensi Ruotsin kruunun kurssin heikkeneminen. Kuluja vähensi polttoaineen halpeneminen.

Matkustajia Viking Line kuljetti vuoden aikana liki 6,4 miljoonaa eli 3,5 prosenttia vuoden takaista enemmän.

Taantumasta huolimatta matkustajia riittää

Laivamatkailun suosio on kestänyt taantuman hyvin. Meriliikenteen matkustajamäärä kasvoi lokakuussa päättyneen toimintavuoden aikana 2,4 prosenttia.

Ensi vuonna Viking Line arvioi matkustajamäärän edelleen hieman lisääntyvän. Tulos ei silti parane, koska taantuma syö asiakkaiden ostovoimaa ja kova kilpailutilanne painaa laivalippujen hintoja alaspäin.

Viking Line menetti toimintavuoden aikana Itämeren matkustajaliikenteen markkinajohtajuuden Tallink Groupille. Markkinoita kaksin hallitsevat varustamot kasvattivat molemmat markkinaosuutta. Ne kuljettivat yhdessä lähes neljä viidesosaa Suomen laivamatkustajista.

Ei tietoa uudesta aluksesta

Viking Line panttaa yhä päätöstä uudesta laivatilauksesta Tallinnan reitille. Yhtiön tuleva uusi toimitusjohtaja Mikael Backman ei tänään tarkentanut ajankohtaa uuden laivan tilaukselle.

- Se tehdään siinä vaiheessa, kun meillä on ensin konsepti siitä, että meillä on jotain ihan uutta markkinoille. Ja kun teknologia antaa meidän ajaa 30 prosenttia tai enemmän vähemmällä polttoaineella mitä nyt, Backman kierteli.

Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei Viking Line halua ehostaa omiin väreihinsä kenenkään käytettyjä aluksia. Suomen telakoilla kaivataan nyt kipeästi uusia tilauksia ja yhtiö vaatii hallitukselta telakkatukea.

- Tietysti jos me haluamme ja kun me haluamme rakentaa Suomessa, niin pitäisi saada vauhtia siihen, että täälläkin on kilpaileva tuki muihin verrattuna, Backman sanoi.

Katso Leea Ollikaisen juttu

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.