Mainos

Viking Line ei tilaakaan uusia aluksia

Laivayhtiö Viking Line ei tilaakaan vielä uusia aluksia Turun ja Tukholman väliseen liikenteeseen. Toimitusjohtaja Mikael Backmanin mukaan neuvottelut katkesivat, koska yhtiö ei saanut telakoilta tarpeeksi hyviä tarjouksia.

- Ne hinnat mitä nyt on tullut maailmalta, eivät ole ollenkaan sitä, mikä meidän tavoite oli, sanoo Backman.

Viking Linen odotettiin päättävän jopa kahden uuden autolautan tilauksesta. Urakoita havitteli myös STX:n Turun telakka, jonka työllisyydelle sillä olisi ollut iso merkitys. Työt Turussa uhkaavat loppua kokonaan syksyllä, kun Allure of the Seas -alus valmistuu.

STX Finlandin toimitusjohtaja Martin Landtman ei halunnut kommentoida Viking Linen ratkaisua, mutta vakuutti yhtiönsä tekevän yhä "vimmatusti" töitä uusien tilausten saamiseksi.

- Tiedämme, missä päin maailmaa on tarvetta ja mahdollisuutta lisätä tonnistoa. Viime vuoteen verrattuna hankkeita on enemmän liikkeellä, mutta epävarma taloustilanne jarruttaa päätöksiä, Landtman sanoo.

Korealaisomisteisella STX:llä on nyt Helsingin, Turun ja Rauman telakoilla yhteensä runsaat 3 000 työntekijää, joista vajaa tuhat on lomautettu. Turussa työt loppuvat kokonaan loka-marraskuussa, kun Allure of the Seas -alus valmistuu.

Valtio tukisi

Backmanin mukaan Viking Line ei ole luopunut aikeesta hankkia Itämerelle uusia aluksia. Tilaus saattaa kuitenkin siirtyä jopa vuosilla, jos hinnat eivät laske.

Suomen hallitus päätti keväällä telakkatukipaketista, jonka piti avittaa STX:n Turun telakkaa saamaan uutta työtä. Valtio tukisi laivatilauksia muun muassa luotto- ja takuujärjestelyillä sekä telakan rakennusaikaisella rahoituksella.

Backman ei halunnut kommentoida, oliko valtion tarjoaman tuen suuruudella tai ehdoilla merkitystä neuvottelujen kariutumiseen. Viking Line ei kuitenkaan voi tilata aluksia pelkästään muiden auttamiseksi, vaan pitää ajatella myös oman yhtiön kannattavuutta, hän sanoo.

Landtman kommentoi tukikysymystä vain sanomalla, että valtio on ottanut telakoiden kriisin hyvin vakavasti ja tehnyt paljon asian eteen.

- Olemme hyvin pahoillamme, ettei se vielä ole tuottanut tulosta.

Viking Line irtisanoi äskettäin myös espanjalaistelakalle tehdyn tilauksen Maarianhamina-Kapellskär -välin aluksesta, jonka rakentaminen oli pahasti jäljessä aikataulusta.

(MTV3 - STT)

Katso Leea Ollikaisen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.