Mainos

Vikig Coffee -paahtimo kokonaisuudessaan Keskolle

Kesko ja vastaava ruotsalainen keskusliike ICA ilmoittivat tänään purkaneensa ristiinomistuksensa. Kummankin markkinoille myydyn osakepotin suuruus oli hieman päälle 200 miljoonaa markkaa.

Keskosta ei kerrota, kuinka suuri myyntivoitto kaupasta tulee. Kesko käyttää summasta osan kauppojen tähän saakka yhteisesti omistaman Viking Coffee -paahtimon ostoon. Hallintojohtaja Matti Honkalan mukaan siihen menee muutamia kymmeniä miljoonia markkoja.

Osapuolten mukaan kaupat voivat harjoittaa yhteistyötä ilman ristiinomistusta. Lisäksi osakkeiden myynnistä vapautuvat varat aiotaan käyttää varsinaisen toiminnan kehittämiseen.

Honkalan mukaan rahojen käyttötarkoitusta ei ole korvamerkitty. Osa niistä ohjautunee jo tehtyjen ratkaisujen vahvistamiseen eli mm. Tukoon ja toiminnan aloittamiseen Ruotsissa. Keskolla on naapurissa kaksi kenkäkauppaa ja yksi rautakauppa.

Honkalan mukaan ICA ja Kesko jatkavat yhteistyötä entiseen malliin: Keskolle siirtyvä paahtimo valmistaa kahvia edelleen myös ICA:lle ja mm. yhdessä tanskalaisten kanssa osapuolet tuovat jäsenkauppoihinsa tuoreita hedelmiä ja vihanneksia.

Omistuksesta hyvä tuotto

Kauppojen ristiinomistus syntyi vuonna 1993, kun ICA osti ensin Keskon osakkeita. Honkalan mukaan myös Kesko hankki vastaavasti ICAn osakkeita pitääkseen omistuksen rahoituksellisesti neutraalina. Hänen mukaansa omistus on ollut kummallekin myös selkeä sijoituskohde, josta on saatu hyvä tuotto. ICA maksoi aikanaan Keskon osakkeista noin 40 markkaa kappaleelta. Nyt se luopui suunnilleen 2,9 miljoonasta osakkeesta noin 70 markan kappalehintaan.

ICA on ollut Keskon kolmanneksi suurin osakkeen omistaja hieman päälle 3 prosentin omistusosuudella, mutta äänivallalla sen osuus on jäänyt alle 1 prosenttiin eikä se viiden suurimman äänimäärän käyttäjän joukossa. Koska ICA ei ole pörssiyhtiö, Keskon omistusosuus yhtiössä on ollut tätä suurempi eli lähes 10 prosenttia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.