Mainos

Viittomakieliset esittävät viittomakielilain säätämistä

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr) on vastaanottanut tänään kenties maailman ensimmäisen viittomakielisen vetoomuksen. Viittomakieliset ovat pettyneitä nykyiseen lainsäädäntöön, ja dvd:lle tallennetussa vetoomuksessa yli 400 viittomakielistä vaatii oman viittomakielilain säätämistä. Ministeri Brax pitää adressia tärkeänä, mutta painottaa, ettei lain kanssa pidä hätäillä.

- Jos laki säädetään, sen täytyy olla kunnon laki. Se ei saa jäädä vain irtopisteiden keräysmenetelmäksi esimerkiksi minulle tai jollekin toiselle poliitikolle. Laissa täytyy olla jotain konkreettisia uudistuksia ja subjektiivisia oikeuksia, Brax painotti.

Konkreettisilla muutoksilla Brax tarkoittaa muun muassa lisärahan antamista kunnille, jotta viittomakieliset palvelut voidaan taata. Ministerin mukaan mahdollisella uudella lailla on myös tuotava uusia oikeuksia vanhojen lisäksi.

Viittomakieliset kokevat edelleen epätasa-arvoa

Vetoomus luovutettiin ministerille, koska viittomakielinen yhteisö kokee, etteivät kuurojen perusoikeudet toteudu nykyisen lainsäädännön turvin. Kuurojen Liiton toiminnanjohtajan Markku Jokisen mukaan yhteisö on erityisen turhautunut siihen, etteivät viittomakieliset ole yhdenvertaisia kuulevien kanssa edes viranomaistasolla.

- Viittomakielisten kuurojen oikeudet eivät nykyisellään toteudu. Poliitikoilla ja viranomaisilla riittää hyvää tahtoa, mutta todellisia muutoksia tapahtuu tuskin lainkaan, Jokinen tiivistää.

Tuija Brax ei luvannut lain säätämistä suoraan, mutta sanoi oikeusministeriön suhtautuvan esitykseen myönteisesti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.