Mainos

Viisumivapaus esillä EU:n ja Venäjän huippukokouksessa

EU haluaa helpottaa viisumipolitiikkaansa Venäjän kanssa. Asiasta keskustellaan EU:n ja Venäjän välisessä huippukokouksessa, joka alkaa Venäjän Nizhni Novgorodissa tänään.

Europarlamentaarikko Riikka Mannerin (kesk.) mukaan EU:n tavoite on, että viisumeista luovutaan kokonaan. Pitkällä aikavälillä se on Mannerin mukaan myös Suomen virallinen tavoite.

EU:n parlamentti äänestää tavoitteesta tänään Strasbourgissa ja Mannerin arvion mukaan parlamentti valtuuttaa EU:n edustajat kertomaan unionin myönteisestä kannasta kokouksessa.

- Esitys menee varmasti läpi, sillä parlamentissa on positiivinen kanta viisumittomuuteen, Manner sanoo.

Manner itse toteuttaisi hankkeen asteittain: viisumitta pääsisi Venäjältä Suomeen ensin vain kolmeksi päiväksi.

- Viisumittomuus vauhdittaisi matkailua itärajalla, mutta usein kolme päivää riittää vierailuun. Myös bisnes-matkailijoille aika olisi usein riittävä, Manner perustelee.

Haitat otettava huomioon

Mannerin mielestä viisumivapaudesta keskusteltaessa on tarpeellista puhua myös vapauden haittapuolista. Manner muistuttaa, että Venäjältä Suomeen suuntautuva rikollisuus voisi olla todellinen ongelma. Lisäksi jo nyt ruuhkaiset raja-asemat kuormittuisivat lisää.

- Rajalle tarvittaisiin huomattavan paljon lisäresursseja. EU:n olisi oltava mukana tässä panostuksessa, Manner sanoo.

Myös muut suomalaismepit suhtautuvat viisumivapauteen varovaisesti. Sampo Terho (ps) ja Ville Itälä (kok.) korostavat, että kielteiset asiat on otettava huomioon, vaikka vapaudesta olisi hyötyä turismille.

Terho myös muistuttaa, että viisumivapauden tulisi toimia molempiin suuntiin.

Vapauteen pitkä tie

Anneli Jäätteenmäki (kesk.) puolestaan haluaa, että Venäjän kansalaisilta vaadittaisiin EU:ssa edellytetty biometrinen passi, jos viisumivapaus toteutuisi.

Jäätteenmäki kuitenkin muistuttaa, ettei viisumivapaudesta tehdä päätöksiä vielä huippukokouksessa. Uudistus vaatii aikanaan kaikkien EU-jäsenmaiden hyväksynnän.

- Asiaa on käsitelty jo pitkään, eikä muutos tapahdu hetkessä. Itse olen sitä mieltä, että viisumivapaus voidaan toteuttaa, kun Venäjä täyttää kaikki kriteerit ja rajaa pystytään varmasti valvomaan kunnolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.