Mainos

Viisitoista kuntaa joutuu selvitysmenettelyyn

Erittäin vaikeassa taloudellisessa asemassa olevat kunnat selvittelevät mahdollisuuksiaan valtion kanssa.

Kaikkiaan viisitoista kuntaa joutuu selvittämään yhdessä valtion kanssa, miten ne turvaavat asukkailleen lain edellyttämät palvelut.

Velvoite liittyy käynnissä olevaan kunta- ja palvelurakenneuudistukseen. Sen piiriin joutuvat kunnat, joiden talouden tunnusluvut ovat olennaisesti tai toistuvasti koko maan vastaavia lukuja heikommat.

Alijäämän vuoksi selvitysmenettelyyn joutuvat Enontekiö, Kestilä, Lehtimäki, Muonio, Pelkosenniemi, Puolanka, Puumala, Rantsila, Rääkkylä, Utajärvi ja Utsjoki. Heikon talouden tunnusluvut täyttyvät myös Karjaan, Keminmaan, Leivonmäen ja Ylivieskan kunnissa.

Laskentaperusteina käytetään vuosikatetta, tuloveroprosenttia, lainamäärää, taseen alijäämää, omavaraisuusastetta ja suhteellista velkaantuneisuutta. Jo pelkkä poikkeuksellisen korkea alijäämä johtaa selvitysmenettelyyn.

Uusi menettely on poikkeuksellinen valtion ja erittäin vaikeassa taloudellisessa asemassa olevien kuntien välisissä suhteissa. Joissakin tapauksessa selvitys voi johtaa esitykseen kuntien yhdistämisestä, toisissa muihin toimiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.