Viisi vuotta Lehman Brothersin romahduksesta

Investointijätti Lehman Brothersin romahdus viisi vuotta sitten oli Yhdysvaltain taloushistorian suurin konkurssi. Maan neljänneksi suurimman, 158-vuotiaan investointipankin kaatuminen heitti asuntoluottokriisin kanssa kamppailleen Yhdysvaltojen talouden kuilun partaalle. Samalla koko maailman talous lähti syvään alamäkeen.

Pankkijätin oman onnensa nojaan jättänyt Yhdysvaltain hallitus heräsi toimiin ja noin 700 miljardin dollarin apupaketeilla kiskottiin kuiville lukuisia pankkeja, luottolaitoksia sekä autojätit General Motors ja Chrysler.

Tukitoimet eivät kuitenkaan pelastaneet maata jättityöttömyydeltä, konkursseilta, asuntojen hintojen ja pörssikurssien romahdukselta.

– Se oli hyvin haastavaa aikaa, olisimme voineet päätyä uuteen suureen lamakauteen, painotti Harvardin yliopiston taloustieteen professori Kenneth Rogoff uutistoimisto AFP:lle.

Hallinto on kuitenkin puolustuskannalla.

– Ilman hallituksen vahvaa toimintaa vahingot olisivat voineet olla huomattavasti suuremmat, sanottiin Lehman Brothersin kaatumisen vuosipäiväksi julkaistussa valtiovarainministeriön raportissa.

Hidasta rämpimistä

Taantumasta onkin kömmitty ylös varsin työläästi.

Työttömyys on laskenut 9,8 prosentin huippuluvusta 7,3 prosenttiin, mutta työpaikkoja on silti varsin nihkeästi. Asuntojen hinnat ovat alkaneet vihdoin nousta, mutta se ei lohduta niitä satojatuhansia, jotka menettivät kotinsa pakkolunastuksiin.

Pankit ovat varsin vakavaraisia, mutta lainaa on yhä vaikea saada.

Nousun hitauden yhtensä syynä on se, että Yhdysvaltain talous on varsin riippuvainen yksityisestä kulutuksesta, eivätkä amerikkalaiset ole vielä uskaltautuneet tuhlaamaan.

– Kuluttajat joutuivat heräämään siihen, että eläkkeisiin on kerättävä rahaa. He eivät voi vetää nyt maata vauhdikkaampaan kasvuun, koska heidän on säästettävä enemmän, selitti entinen valtiovarainministeriön virkailija John Gegnon.

Valtion vauhdikas velkaantuminen on yksi taantuman tuomista taloustaakoista. Viisi vuotta sitten valtion velkaa oli 10 biljoonaa dollaria,nyt se on paisunut jo 17 biljoonaan.

Valtion säästötoimista onkin tullut yksi hankalimpia kiistanaiheita kongressissa. Seuraava kädenvääntö on edessä, sillä budjettikausi päättyy syyskuun lopussa, eikä vakavia neuvotteluja seuraavasta talousarviosta ole vielä edes aloitettu.

Lue myös:

    Uusimmat