Mainos

Viisi uutta lintuinfluenssatartuntaa Turkissa

Turkissa on vahvistettu nyt yhteensä 14 tartuntatapausta. Viranomaiset korostavat kuitenkin edelleen, ettei tauti tartu ihmisiin helposti.

Turkin tiedotusvälineet kertovat, että maassa on tavattu viisi uutta lintuinfluenssatapausta eri puolilla Turkkia. Maan hallitus on vahvistanut tähän mennessä jo 14 virustartuntaa. Viranomaiset korostavat kuitenkin edelleen, ettei tauti tartu ihmisiin helposti.

Myös Maailman terveysjärjestö WHO on vahvistanut 14 tautitapausta Turkissa. WHO:n edustajan mukaan uusista tapauksista otetut koepalat lähetetään vielä Lontooseen lisäselvityksiä varten.

Ihmisille vaarallinen virustyyppi on saattanut levitä myös Euroopan puolelle Istanbuliin. Kaupungissa tutkitaan parhaillaan 23 ihmisen näytteitä. Testattavien joukossa on 13 lasta.

Maan pääkaupungissa Ankarassa on viranomaisten mukaan löydetty useita tautitapauksia. Myös Maailman terveysjärjestö WHO vahvisti maanantaina 14 tautitapausta Turkissa.

WHO:n edustajan mukaan uusista tapauksista otetut koepalat lähetetään vielä Lontooseen lisäselvityksiä varten.

Ihmisiä rauhoitellaan

Terveysviranomaiset ovat yrittäneet hillitä paniikkia muistuttamalla, ettei tauti edelleenkään tartu ihmisten välisessä kontaktissa. WHO on painottanut, että kaikki tautiin sairastuneet olivat olleet läheisessä kosketuksessa siipikarjan kanssa. Siipikarjan joukkoteurastukset ja tiedotusvälineiden huomio ruokkivat kuitenkin huhumyllyä.

Turkin viranomaiset ovat vakuuttaneet ryhtyneensä kaikkiin tarvittaviin toimiin estääkseen taudin leviämisen. Turkki pelkää, että tauti karkottaa maasta ulkomaiset matkailijat ja maalle tärkeä turismielinkeino näivettyy. Venäjä ja Britannia ovat jo varoittaneet kansalaisiaan matkustamasta Turkkiin.

Suomessa tautitapaukset eivät matkanjärjestäjien mukaan ole vaikuttaneet Turkin-matkojen kysyntään. Turkkiin suuntautuvien matkojen sesonki ei kuitenkaan ole vielä alkanut.

Lintujen massarokotuksiin soveltuva rokote on Euroopan lintuinfluenssa-asiantuntijoiden mukaan valmis mahdollisesti jo tämän kevään aikana. Näin arvioi Euroopan komission terveys- ja kuluttajaviraston varapääjohtaja Jaana Husu-Kallio Helsingissä.

Kiinassa on vahvistettu viisi uutta lintuinfluenssatapausta, kertoi uutistoimisto Xinhua. Indonesiassa puolestaan kerrottiin yhden ihmisen kuolleen tautiin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

(9.1.2006)

(9.1.2006)

(Seitsemän uutiset 09.01.2006)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.