Viisi uudenvuoden makupalaa

Suolaisen- tai kirpeänmakeat syötävät ovat loistavia makuyhdistelmiä uudenvuoden aattona. Halutessaan voi popsia myös keveämpiä jälkiruokakakkuja tai tulista pikkupurtavaa. Etsi suosikkisyötäväsi vuodenvaihteeseen!

Pöydänantimet rakennetaan osittain joulun ylijäämistä, kuten aprikoosista, pakastepuolukoista ja taateleista. Voit valita herkutteluun myös vähän keveämmän linjan hyvinsyödyn joulun jäljiltä ja valmistautua näin normaaliin ruoka-arkeen. Vuoden vaihtuessa pysytellään muutenkin pikkusuolaisissa tai -makeissa, mutta mauissa ei kursastella.

Aprikoosi-parmesaanikierteet

Vieläkö joulun torttu- tai voitaikinaa on jäljellä? Tee niistä kätevästi pikkusuolaisia paloja, esim. aprikoosi-parmesaanikierteitä. Parmesanin tilalle voit halutessasi käyttää myös muita juustoja esim. sinihomejuustoa tai joulupöydästä jääneitä juustoja.

noin 20 kpl

1 pkt (500 g) Myllyn Paras voi- tai torttutaikinaa

Väliin:

1 dl aprikoosimarmeladia
2 dl parmesaanijuustoraastetta

Pinnalle:

1 muna
2 dl parmesaanijuustoraastetta

Kauli taikinalevyt neliöiksi. Levitä puolelle levyistä marmeladia ja juustoraastetta. Laita toiset levyt päälle niin, että marmeladi ja juustoraaste jäävät väliin. Leikkaa täytetyt levyt suikaleiksi. Kierrä suikaleet kierteelle. Pyörittele tankoja lautasella, jossa on munaa ja sen jälkeen lautasella, jossa on juustoraastetta. Laita tangot leivinpaperin päälle pellille ja paista 225 asteessa uunin keskitasolla kauniin ruskeiksi, n. 6–10 min.

Puolukka-taatelirieskaset

Onko pakastimessasi puolukoita, jotka ovat jääneet käyttämättä? Entä joulunajalta jäljellä taatelia? Tässä on ohje käteville ja terveellisille rieskoille, joiden maussa yhdistyvät mukavasti hapan ja makea. Ohje on hiivaton ja kuitupitoinen, herkuttelun ei tarvitse olla aina epäterveellistä!

Noin 20 kpl

3 dl ruisjauhoja
3 dl Myllyn Paras erikoisvehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1–1½ tl suolaa
3 dl puolukoita hieman survottuna
2 dl taatelirouhetta
5 dl puolukkajogurttia (sopii niin normaali kuin rasvaton)
3 rkl siirappia tai hunajaa (½ dl)
3 rkl öljyä tai voisulaa (½ dl)

Tästä ohjeesta tulee kaksi pellillistä rieskasia, jos haluat vain pienen annoksen (n. 10 kpl) tee puoli ohjetta. Sekoita ensin kuivat ainekset keskenään ja jatka sekoittaen muut aineet (survo puolukoita hieman, leikkaa taatelit rouheeksi) ohjeen järjestyksessä joukkoon. Ota taikinasta lusikalla nokareita leivinpaperille uunipellille väljästi ja levitä ne mataliksi leipäsiksi. Paista n. 10–12 min 225-asteisen uunin keskitasolla, kunnes pinta saa kauniin värin.

Nauti sellaisenaan tai esim. tuorejuuston kanssa. Maistuvia myös kylmänä, koska puolukka ja taateli säilyttävät rieskaset pidempään maukkaina.

VINKKI: ohjeen taatelin voi korvata myös rusinalla, leikkaa se pieneksi rouheeksi (vähintään rusinat puoliksi). Ja mikäli et halua makeutta, voit jättää taatelit tai rusinat kokonaan pois.

Pikkusuolaiset hyrrät

30–40 kpl

1 pkt Myllyn Paras lehtitaikinalevyä tai lehtitaikinaa (tai torttu-, voitaikinaa)

Täyte:

n. 300 g kinkkua, savukalaa tms.
2–3 punaista paprikaa
200 g valkosipuli- tai pippurituorejuustoa
(yrttimaustetta)

Ota taikina ajoissa sulamaan, levyt toisistaan irrallaan. Hienonna kinkku / kala ja paprika pieniksi kuutioiksi ja sekoita ne tuorejuustoon; voit halutessasi maustaa seosta esim. yrteillä.

Kauli paketillinen isoa lehtitaikinalevyä kokoon n. 30 x 40 cm tai yhdistele pakastetaikinalevyistä nipistellen yhteen reunoistaan isompi levy. Levitä huoneenlämpöinen täyte taikinalevylle. Kääri levy rullalle pituussuunnassa (rullaustekniikka sama kuin kääretortulla). Laita rulla sauma alaspäin jääkaappiin n. ½ tunniksi. Leikkaa rullasta n. 1 cm:n paksuisia viipaleita ja laita ne joko sellaisenaan uunipellille tai muffinssivuokiin.

Paista 225 asteisen uunin keskitasolla n. 10–15 min kauniin värisiksi.

VINKKI : Sinihomejuuston ystävät voivat korvata täytteen juuston tai koko täytteen sinihomejuustolla.

Texmex-muffinit

n. 12 kpl

4 dl Myllyn Paas hiivaleipäjauhoja
1 dl kauralesettä
2 tl leivinjauhetta
½ tl mustapippuria
2 tl basilikaa
5 valkosipulinkynttä
100 g sipulikuutioita (pakaste)
150 g paprikaa pieninä kuutioina
150 g aurinkokuivattua tomaattia kuutioina
½ dl aurinkokuivattujen tomaattien öljy
2 dl jogurttia tai rahkaa
2 munaa
1 dl mietoa tacokastiketta
(jos ei mietoa, laimenna vedellä)

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää muut aineet sekaan.

Lusikoi taikina isoihin silikonisiin muffinivuokiin tai -pellille (voitele tarvittaessa) ja paista 200-asteisen uunin toisiksi alimmalla tasolla 15-25 minuuttia muffinien koosta riippuen.

Kevennetyt sacherleivokset

Näitä suklaaleivoksia voi syödä hyvällä omallatunnolla! Tässä ohjeessa on käytetty puolet vähemmän rasvaa kuin sacherleivonnaisiin yleensä. Marmeladitäytettä on kevennetty lastensoseella ja taikinassa on terveellisiä tummia jauhoja ja tummaa suklaata.

Noin 12 leivosta

Pohja:

3 kananmunaa
1 dl tummaa sokeria
100 g juoksevaa sydänystävällistä margariinia
2 dl Myllyn Paras Hiivaleipäjauhoja (=tummia jauhoja)
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
150 g tummaa suklaata (sulatettuna)

Täyte:

100 g aprikoosisosetta
100 g aprikoosimarmeladia

Päälle:

Noin 1 rkl vahvaa kahvia tai kaakao-, suklaa- tai kahvilikööriä
100 g tummaa suklaata

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää juokseva margariini vaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Sekoita jauhot ja leivinjauhe sekä vaniljasokeri keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen sulatetun, hieman jo jäähtyneen suklaan kanssa.

Vuoraa reunallinen iso uunipelti leivinpaperilla ja voitele se. Kaada taikina tasaiseksi kerrokseksi pellille. Paista pohjaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 min.

Anna pohjan jäähtyä. Jaa pohja kahtia ja levitä toiselle puolelle aprikoositäytteet. Nosta toinen puoli päälle.

Valmista kuorrutus sulattamalla suklaa varovasti kiehuvaan kahviin tai likööriin (mikrossa tai kattilassa). Levitä kuorrutus kuumana leivosten pintaan. Leikkaa heti ruuduiksi eli leivoksiksi. Voit koristella leivokset hopeakuulin.

VINKKI: Kosteampia leivoksia saat kostuttamalla leivospohjaa ennen täyttämistä liköörillä tai vahvalla kaakaolla.

Reseptit: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat