Viisi tuomittiin Susan Ruususen kunnian loukkaamisesta

Susan Ruususta internetin keskustelupalstalla nimitelleet ja halventaneet on tuomittu käräjillä sakkoihin ja korvauksiin. Tuomiot viidelle keski-ikäiselle miehelle ja naiselle tulivat kunnianloukkauksesta.

Neljä tuomituista sai maksettavakseen 15 ja yksi 25 päiväsakkoa. Sakot vaihtelivat 90:n ja 360:n euron välillä. Suurin korvaussumma oli 250 euroa.

Tapauksessa oli kyse kirjoittelusta Eniron ylläpitämällä Suomi24.fi -keskustelupalstalla internetissä. Vilkkaimmillaan keskustelu oli keväällä 2007, jolloin Ruususelta ilmestyi hänen ja pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) suhteesta kertova kirja Pääministerin morsian.

Viestiketjussa oli tuhansia viestejä, joiden kirjoittajat esittelivät mielipiteitään Ruususesta ja muun muassa hänen julkisuushakuisuudestaan. Osassa viestejä Ruususta nimiteltiin alatyyliin, joissain esitettiin arvioita hänen terveydentilastaan.

Ruusunen teki muutamasta kymmenestä viestistä rikosilmoituksen poliisille, joka sai käräjäoikeudelta luvan saada sellaisten tietokoneiden ip-osoitteita, joilta viestejä oli kirjoitettu.

Kirjoittajien löytäminen nimimerkkien takaa osoittautui kuitenkin vaikeaksi tehtäväksi. Kaikille viesteille ei löydetty kirjoittajaa, ja osan syyttäjä katsoi olevan hyväksyttävän rajamailla. Lopulta syytteen sai seitsemän keski-ikäistä miestä ja naista eri puolilta Suomea.

Tänään tapausta käsiteltiin Espoon käräjäoikeudessa vain viiden osalta. Yhden syytteistä syyttäjä luopui, koska tämä oli päässyt sopuun Ruususen kanssa. Toista ei ollut saatu haastettua oikeudenkäyntiin.

Ruusunen vaati suurempia summia

Ruusunen vaati kultakin loukkaajalta oikeudessa 800 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä. Espoon käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että 50-250 euroa oli sopiva summa.

Suurimmat korvaukset joutuu maksamaan nainen, joka kirjoitti kolme kunnianloukkauksen kriteerit täyttävää viestiä. Muiden maksettavaksi tuli viestien sisällöstä riippuen 50-100 euroa.

Kärsimyskorvausvaatimusten alentamista perusteltiin sillä, että kokonaiskärsimyksen oli aiheuttanut suuri joukko ihmisiä, joista vastuuseen oli joutunut vain pieni osa. Oikeus katsoi, että tuomitut olivat vastuussa vain omista viesteistään ja niiden aiheuttamasta kärsimyksestä.

Jokainen syytetty tuomittiin maksamaan sata euroa Ruususen oikeudenkäyntikuluja.

Asianosaiset jäivät pois istunnosta

Espoon käräjäoikeuden istunnossa nähtiin sikäli mielenkiintoinen näytös, että paikalla oli lukuisia median edustajia, mutta vastaajat ja asianomistaja loistivat poissaolollaan.

Vastaajia ei ollut velvoitettu saapumaan paikalle, ja he olivat myöntäneet jo poliisikuulusteluissa kirjoittaneensa viestit. Asianajaja Ari Valtonen edusti kovimpiin korvauksiin tuomittua naista.

Valtonen puolusteli päämiehensä tekoa muun muassa sillä, ettei tämä ollut välttämättä ymmärtänyt olevansa tekemässä rikosta, kun osallistui keskusteluun, johon sadat muutkin olivat osallistuneet. Teonkuvauksen hän myönsi oikeaksi.

Eräs vastaaja oli lähettänyt käräjäoikeudelle kirjeen, jossa hän kertoi kirjoittaneensa loukkauksen mielijohteesta ja pyysi tekoaan anteeksi.

Ruusunen oli kutsuttu, mutta hän vaati kirjallisesti asianajajansa välityksellä, ettei hänen tarvitsisi tulla paikalle.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja