Mainos

Viisi syytä miksi McCain häviää

John McCain (Kuva: EPA/MATTHEW CAVANAUGH)

Tunnettu amerikkalainen vaalistrategi Matthew Dowd listasi ABC:n uutisille viisi syytä miksi republikaanien ehdokas John McCain häviää Yhdysvaltain presidentinvaalin demokraattien Barack Obamalle. Dowd on vetänyt vaalikampanjoita sekä demokraateille että republikaaneille ympäri Yhdysvaltoja yli 30 vuoden ajan. Viimeksi hän toimi istuvan presidentin, George W.Bushin, neuvonantajana vuoden 2004 presidentinvaaleissa.

1. Poliittinen ilmapiiri

Jos McCain häviää, poliittista ilmapiiriä voi syyttää siitä 60-prosenttisesti, tuumii Dowd. McCainin puoluetoveri George W.Bush on erittäin epäsuosittu presidentti ja 90% äänestäjistä on sitä mieltä, että maa on väärillä raiteilla. Tämä antaa demokraateille selvän etulyöntiaseman.

2. McCain-brändin saamat kolhut

McCainiä kutsutaan usein nimellä "maverick" (yksinäinen susi, itsenäinen yksilö). Tämän maverick-brändin saamat kolhut ovat Dowdin mielestä 20-prosenttisesti syy mahdolliseen tappioon. Itsenäisenä, ja tarvittaessa oman puolueensa kantoja vastustavana poliitikkona tunnettu McCain on lähentynyt viime vuosina presidentti-Bushin ja uskonnollisen oikeiston kanssa. Tämä yhdistettynä hyökkäävään ja negatiiviseen kampanjaan on vaikuttanut haitallisesti McCainin mahdollisuuksiin.

3. Sarah Palin

Varapresidenttivalinnan vaikutus mahdolliseen tappioon on kymmenen prosenttia. Amerikkalaisten enemmistö ei pidä Paliniä pätevänä hoitamaan presidentin tehtäviä. Niinpä McCainiä on pidetty opportunistina, joka ääniä kalastaakseen otti naisen varapresidenttiehdokkaakseen.

4. Väittelyt

Väittelyiden vaikutus McCainin mahdolliseen tappioon on Dowdin mukaan seitsemän prosenttia. On harvinaista, että yksi ehdokas voittaa kaikki väittelyt, mutta mielipidetiedusteluiden mukaan Obama oli kaikissa väittelyissä McCainia parempi. Lisäksi Obaman varapresidenttiehdokas Joe Biden peittosi väittelyssä Palinin.

5. Talouskriisi

Republikaanit voivat syyttää talouskriisiäkin jos McCain häviää, mutta sen vaikutus on vain kolme prosenttia. Dowd muistuttaa, että talous oli vaalikamppailun pääaihe jo ennen Wall Streetin finanssikriisiä ja Obama oli nousussa mielipidetiedusteluissa. McCainin ohi hän tosin pyyhkäisi vasta varsinaisen kriisin puhjettua.

Obaman keskimääräinen johto valtakunnallisissa mielipidetiedusteluissa on kuusi prosenttiyksikköä nyt kun vaaleihin on aikaa tasan viikko.

(MTV3-ABC News-RealClearPolitics)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.