Mainos

Viisi suomalaista Jean Sibelius -viulukilpailussa

Marras-joulukuussa järjestettävään kahdeksanteen Jean Sibelius -viulukilpailuun ilmoittautui ennätysmäärä osanottajia, 172 soittajaa 35 maasta.

Sibelius-monumentti

Esiraati valitsi kilpailuun videonauhojen ja dokumenttien perusteella 60 viulistia 22 maasta. Suomalaisia mukaan pääsi viisi. Suomestakin kilpaan pyrki ennätysmäärä nuoria. Kahdeksastatoista halukkaasta mukaan pääsivät Kirsi-Marja Alanen, Meri Englund, Carl-Magnus Helling, Pietari Inkinen ja Laura Vikman. Heistä Meri Englund osallistui edelliseen kilpailuun viisi vuotta sitten.

Eniten soittajia kilvassa on mukana Japanista, josta tulee 16 soittajaa. Venäjältä tulee seitsemän kilpailijaa, heidän joukossaan toinen kilpailun vuonna 1985 syntyneistä nuorimmista osanottajista, Ekaterina Frolova. Samana vuonna on syntynyt myös armenialainen Sergei Khachatryan. Yhdysvalloista mukaan hyväksyttiin kuusi nuorta soittajaa ja Kiinasta neljä.

Pohjoismaista ovat Suomen lisäksi edustettuina Islanti, Ruotsi ja Tanska kukin yhdellä kilpailijalla. Naisia kilpaan hyväksytyistä on 37, miehiä 23. Soittajien keski-ikä on 24 vuotta.

Esiraati ja tuomaristo

Karsinnan teki kolmijäseninen esiraati, johon kuuluivat Antero Karttunen puheenjohtajana sekä kilpailun tuomariston suomalaisjäsenet Hannele Segerstam ja Pekka Kari.

Kilpailun kansainvälisen tuomariston puheenjohtajana on säveltäjä Aulis Sallinen ja jäseninä Segerstamin ja Karin lisäksi Ana Chumachenco, Yfrah Neaman, Igor Oistrah, Igor Ozim, Eduard Schmieder ja Takashi Shimizu. He ovat viulutaiteilijoita tai viulupedagogeja.

VIII kansainvälinen Jean Sibelius -viulukilpailu alkaa kilpajärjestyksen arvonnalla 18. marraskuuta. Alkuerät soitetaan 19.-22. marraskuuta. Välieriin jatkaa 20 viulistia, ja ne soitetaan 24.-26. marraskuuta. Loppukilpailu, johon selviää kahdeksan parasta, pidetään marraskuun 28. päivästä joulukuun ensimmäiseen. Alku- ja välierät soitetaan Sibelius-Akatemian konserttisalissa. Loppukilpailu käydään Finlandia-talossa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.