Mainos

Viisi sairastui tuberkuloosiin Pirkkalassa

Pirkkalassa on todettu tuberkuloosia viidellä ihmisellä. Kaikkien taudin on aiheuttanut sama bakteerikanta.

Kaksi sairastuneista on pieniä lapsia, joista toinen on jo syönyt koko lääkekuurinsa ja toipunut. Toisen lääkitys on meneillään.

Infektiolääkäri Kirsi Valve Tampereen yliopistollisesta sairaalasta (Tays) kertoo, että ensimmäinen tuberkuloositapaus todettiin runsas vuosi sitten. Henkilö, jolta tartunta on peräisin, tavoitettiin tämän vuoden tammikuussa.

- Hän ei tiedä, mistä on tartunnan saanut, toteaa Valve.

Taudinaiheuttajakanta on sellaista tyyppiä, jota ei ole aiemmin tavattu Suomessa.

Muiden sairastuneiden tuberkuloosi ei Valveen mukaan ole tarttuvaa. Suomen oloissa viisi tapausta luokitellaan kuitenkin jo epidemiaksi.

Pirkkalan terveyskeskuksessa on käynyt tarkastettavana noin 120 ihmistä, joiden epäillään altistuneen tuberkuloosille. Noin 100:aa muuta haetaan vielä tutkimuksiin.

Valve painottaa, että pirkkalalaiset voivat liikkua ja asioida normaalisti tuberkuloositapauksista huolimatta.

Rokotuksia vain riskiryhmille

Lasten infektiolääkäri Merja Helminen Taysista kertoo, että ensimmäisenä löytynyt tuberkuloosipotilas oli sairastuessaan muutaman kuukauden ikäinen vauva. Hänen oireensa havaittiin toissa vuoden lopulla, ja tuberkuloosidiagnoosi tehtiin viime vuoden tammikuussa.

- Lapsi voi lääkityksen jälkeen nyt hyvin, kertoo Helminen.

Toinen lapsipotilas on kolmivuotias. Hänen lääkehoitonsa on vielä meneillään.

Pieniä lapsia tuberkuloosilta suojaava BCG-rokotus poistettiin Suomen yleisestä rokotusohjelmasta vuonna 2006. Syynä olivat rokotteen haittavaikutukset ja se, että tuberkuloositartunnat ovat Suomessa nykyisin harvinaisia.

Rokote annetaan nykyään niille vauvoille, joiden vanhemmat ovat kotoisin maasta, jossa tuberkuloosi on yleinen. Rokotuksen saa myös, jos perhe on lähiaikoina muuttamassa tällaiselle alueelle.

Infektiolääkäri Valveen mukaan Pirkkalan tapaukset eivät anna aihetta muuttaa nykyistä rokotuskäytäntöä. Tartuttavaa keuhkotuberkuloosia tavataan Suomessa vain noin sadalta aikuiselta vuodessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.