Mainos

Viisi pidätetty Espanjan pommi-iskuista

Espanjan viranomaiset ovat pidättäneet viisi henkilöä epäiltyinä Madridin pommi-iskuista. Espanjan sisäministeri Angel Acebes vahvisti tiedot pidätyksestä lehdistötilaisuudessa. Hallitsevaa puoluetta vastaan on myös osoitettu mieltä ja syytetty sitä tietojen salailusta.

Espanjassa viisi henkilöä on pidätetty liittyen Madridin pommi-iskuihin.

Sisäministeri Angel Acebes on ilmoittanut, että pidätettyjen joukossa on kolme marokkolaista ja kaksi intialaista. Pidätykset on tehty Madridissa. Henkilöt ovat taustaltaan muslimeja ja hinduja.

Lisäksi Acebes kertoi lehdistötilaisuudessa, että kaksi henkilöä on ollut poliisin kuultavana. Nämä kaksi ovat intialaista alkuperää olevia espanjalaisia.

Marokkolaisilla epäillään olevan yhteyksiä ääri-islamilaisiin ryhmiin, mutta Acebesin mukaan on vielä mahdotonta sanoa mitään varmaa. Marokon hallitus ilmoitti myöhemmin lähettävänsä turvallisuuspalvelujensa edustajia Madridiin selvittämään marokkolaisepäiltyjen taustaa.

Henkilöt on yhdistetty iskuihin räjähtämättä jääneesta pommista löydetyn puhelinkortin avulla. Puhelimen oli määrä toimia pommin ajastimena.

Sisäministeri Acebesin mukaan tutkintalinja näyttää erittäin lupaavalta. Hän ei kuitenkaan vielä halunnut sulkea baskijärjestö ETA:a pois syyllisten joukosta.

Torstaisissa iskuissa menehtyneiden määrä on noussut 200:aan. Loukkaantuneita on lähes 1500.

Eta vai al-Qaida?


Kansalaisten suruun sekoittui arvostelua, kun pääministeri Jose Maria Aznarin hallitusta syytettiin terrori-iskujen käyttämisestä hyödyksi vaalikampanjassaan ennen sunnuntaisia parlamenttivaaleja. Sekä Aznar että sisäministeri Acebes ovat useasti syyttäneet baskien separatistijärjestöä Etaa terrori-iskusta. Hallituksen vaaliehdokas, entinen varapääministeri Mariano Rajoy on sanonut uskovansa Etan syyllisyyteen.

Opposition kärkinimi, sosialistipuolueen ehdokas Luis Rodrigues Zapatero ei sen sijaan ole julkisesti kertonut ketä hän iskusta epäilee. Etan syyllisyyden varmistuminen olisi ehkä nostanut Aznarin kansanpuolueen kannatusta, koska se on ajanut tiukkaa linjaa Etaa vastaan.

Al-Qaida-epäilyt ovat tarkkailijoiden mukaan heikentäneet puolueen ennakkosuosikkiasemaa. Aznar on tukenut Yhdysvaltoja terrorismin vastaisessa sodassa, ja äärimuslimien isku voitaisiin tulkita kostoksi siitä.

Äärivasemmisto oli jo aiemmin päivällä ehtinyt syyttää kansanpuoluetta todisteiden salailusta ja al-Qaidan syyllisyyden vähättelystä.

Espanjan hallitsevan kansanpuolueen (PP) johtaja Mariano Rajoy vaati illalla hallituksen vastaisten mielenosoitusten lopettamista.

Kansanpuolueen Madridin-päämajan eteen kokoontui päivällä mielenosoittajia, jotka huusivat hallituksen Irak-politiikan vastaisia iskulauseita. Rajoy vaati "vakavien ja epädemokraattisten" mielenosoitusten lopettamista.

(MTV3-STT-Reuters -AFP)

(Kymmenen uutiset 13.03.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.