Viisi askelta parempaan elämänhallintaan

Mikä on elämäsi tärkein asia? Vietätkö tarpeeksi aikaa haluamallasi tavalla? Usein voi tuntua siltä, ettei kaikkien velvollisuuksien keskellä aika riitä millään – varsinkaan siihen, mitä oikeasti haluaisi tehdä. Olet kuitenkin itse oman aikataulusi herra, muistuttaa Webmd.com.

Selvitä, ovatko elämäsi asiat oikeassa arvojärjestyksessä. Webmd.com listasi asioita, joiden ajattelemiseen kannattaa käyttää hetki aikaa.

1. Ota selvää, millä asioilla elämässäsi on todella merkitystä

Asioiden arvojärjestyksen selvittäminen on ensimmäinen ja välttämättömin askel kohti tasapainoista elämää. Tärkeintä on selvittää, missä tärkeysjärjestyksessä haluat asioiden olevan, eikä mikä olisi mielestäsi järkevin järjestys. Kysy itseltäsi: Jos elämäni keskipisteenä olisi vain yksi asia, mikä se olisi? Jos voisin lisätä toisen asian, mikä se olisi? Entä kolmas, neljäs ja viides asia? Jos vastasit ajatuksella ja rehellisesti, tuloksena on lista elämäsi viidestä tärkeimmästä asiasta. Tyypilliseen Top 5 -listaan kuluu usein jokin seuraavista:

– lapset

– puoliso

– tyydyttävä ura

– vapaaehtoistyö

– uskonto/hengellisyys

– terveys

– urheilu

– taiteet

– harrastukset

– seikkailullisuus/matkustelu

Kun olet töissä, ajattele työasioita, ja kun olet vapaalla rakkaiden ihmisten seurassa, omista kaikki huomiosi heille.

2. Jätä vähemmän tärkeät toimet

Kun olet tehnyt konkreettisen listan merkityksellisistä asioista, saatat huomata käyttäväsi liikaa aikaa vähemmän tärkeisiin aktiviteetteihin. Sitten voit aikatauluttaa arkesi sen mukaisesti. Vähemmän tärkeät asiat pitävät sinut poissa Top 5 -listan asioista, joten ehkä voisit jättää esimerkiksi television katsomista vähemmälle ja käyttää sen tärkeämpään puuhaan.

3. Suojele vapaa-aikaasi

Et varmaan mieti kahdesti, jos joudut lähtemään töistä vanhempainkokouksen tai lääkärintarkastuksen takia. Vapaa-aikasi ansaitsee saman kunnioituksen. Lahjoita aikaa itsellesi ja parisuhteellesi. Vartioi hartaasti tätä henkilökohtaista aikaa, äläkä anna töiden olla esteenä. Lakkaa tarkistamasta jatkuvasti sähköpostia ja kännykkää. Sinun ei tarvitse painaa ylitöitä joka päivä. Osoita työnantajallesi, että saat tulosta vähemmälläkin työmäärällä. Se, että varaat aikaa myös vapaa-ajalle, on hyväksi myös työelämälle. Levättyäsi olet tuotteliaampi ja luovempi.

Jos taas olet itse itsesi työnantaja, työn ja vapaa-ajan välisen rajan vetäminen on sinusta kiinni. Voit hyvin tehdä selväksi kollegoillesi ja asiakkaillesi, että iltamyöhällä tai viikonloppuisin saatuihin puheluihin ja viesteihin vastaat vasta seuraavan työpäivän kuluessa. Mikäli jätät väliin perheen kanssa vietetyn vapaa-ajan, myös työelämä saattaa kärsiä.

4. Hyväksy ottamaan apua vastaan

Anna itsesi turvautua puolisoosi, perheenjäseniisi tai ystäviisi – kehen tahansa, joka voi vahtia lapsiasi tai hoitaa jonkin asian puolestasi, kun keskityt Top 5 -listasi asioihin. Esimerkiksi toinen puolisoista voi vahtia lapsia ennen päivällistä toisen käydessä vaikka lenkillä ja päinvastoin. Saadaksenne enemmän yhteistä aikaa pariskuntana, rohjetkaa pyytää apua perheenjäseniltä. Tai järjestäkää säännölliset treffipäivät tutun pariskunnan kanssa: kun he ovat ulkona, te vahditte heidän lapsiaan ja toisin päin.

5. Suunnittele hauskaa ohjelmaa ja rentoudu

Hauskanpito ja rentoutuminen ovat elintärkeitä asioita tasapainoista elämää ajatellen. On se sitten viikoittainen kitaratunti, joogatunti, treffi-ilta rakkaasi kanssa tai poikien ilta ulkona pari kertaa kuussa.

Jos uskot, että tärkeintä on olla onnellinen juuri nyt (ei sitten kun olet miljonääri tai eläkkeellä), saat kyllä aina varattua mukaville aktiviteeteille aikaa. Ennen kuin alat tottua siihen, että otat aikaa itsellesi, varaa kalenteriisi vapaata aikaa rentoutumiselle ja irrottelulle. Tee suunnitelmat ja hoida asiat (esimerkiksi lapsenvahti) niin, että pääset toteuttamaan suunnitelmasi. Muista, että sinulla on aikaa siihen, mihin sitä varaat. Jos jokin on sinulle tärkeää, älä työnnä sitä syrjään sanomalla "minulla ei ole aikaa siihen." Sinä hallitset omaa aikatauluasi – on sinun asiasi varata siihen.

Teksti: MTV3/Helmi

Lähde: Webmd.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja