Viisi Afrikkaa -näyttely kertoo perinteestä ja nykyajasta

Helsingin Kulttuurien museossa on avattu afrikkalaisen kulttuurin uusiutumista esittelevä näyttely 5 Afrikkaa. Näyttely on osa ulkoministeriön kampanjaa, jonka tarkoituksena on tarjota monipuolista, uutta tietoa afrikkalaisesta nykyelämästä.

Nuori guinealaisnainen pukeutuu yhä perinteisestä kankaasta valmistettuun pukuun. Kangas on värjätty ikivanhalla menetelmällä, mutta puvun tyköistuva malli on nykyaikainen. Eebenpuusta veistetty patsas puolestaan varoittaa juopottelun vaaroista. Esillä olevat valokuvat, käsityöt, tarve-esineet ja taide osoittavat, että elämä Afrikassa merkitsee muutakin kuin sotaa, nälänhätää tai aidsia.

- Täällä Suomessa ajatellaan usein, että afrikkalaiset ovat tulleet tänne vain elintasopakolaisiksi. Suhtautuminen on aika negatiivista. Mutta toisaalta, siinä vaiheessa, kun on jokin henkilökohtainen kontakti afrikkalaiseen ja tunnetaan ja tiedetään, niin sitten suhtautuminen on aivan erilaista. Silloin ymmärretään se kulttuurin rikkaus, sanoo Afrikka 2002 -projektin koordinaattori Veera Savolainen.

Savolainen on yksi harvoja Helsingin yliopistosta valmistuneita Afrikka-tutkijoita. Hän teki lopputyönsä Guineassa tutkimalla perinteistä värjäystä, joka nykyisin on naisten työtä, miesten lähdettyä helpompiin töihin esimerkiksi toimistoihin.

- Miehet eivät välttämättä ymmärtäneet sitä, että värjäys taloudellisesti tärkeää. Naiset saavat siitä rahaa, eikä ehkä olisikaan kannattanut jättää sitä työtä vain naisille. Jotkut miehet ovat olleet aivan ihmeissään siitä, että naiset ostelee autoja ja rakentaa taloja, Savolainen kertoo.

Afrikkalaiset perinteet murtuvat muutoinkin: länsimaalaisille tehdään turistiversioita koruista, ja taiteilijat veistävät kristillisen kirkon symboleja. Niissä tosin Neitsyt Mariakin on musta.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 14.01.2002)

Lue myös:

    Uusimmat