Mainos

Viipuri-kortin lakkauttaminen hiljentää Viipurin torin

Viipurin tori hiljenee ensi viikonloppuna, kun Viipuri-kortin myynti lopetetaan ja suomalaiset pääsevät tästedes vain viisumilla itärajan yli, arvelee Lähialuematkat Oy:n toimitusjohtaja Peter Holst. Lähialuematkat on kortin suurin myyjä. Viime vuonna yritys myi runsaat 30000 Viipuri-korttia. Kaikkiaan korttia menee vajaat 50000 vuodessa.

Viipuri-korttia käyttävät pääasiassa yksityiset ihmiset, jotka ylittävät rajan joko bussilla tai omalla autolla. Kortin on voinut ostaa päiväksi tai kahdeksi. Kahden päivän kortin lunastanut henkilö on joutunut aina myös varaamaan hotelliyön Viipurista. Venäläisten ilmoitus kortin lakkauttamisesta tuli sitä myyneille matkatoimistoille tiistaina. Huhuja päätöksestä oli Holstin mukaan liikkeellä jo viime viikon lopulla, mutta ikävänä yllätyksenä lakkautus silti otettiin vatsaan.

Matkatoimistojen markkinointi hukkaan<?LL_ARTICLEIMG ID=11596 ALIGN=RIGHT>


Holst muistuttaa, ettei matkailu yhteen tuotteeseen kaadu, mutta tapa jolla asiasta kerrottiin harmittaa häntä kovasti. Hän ollisi toivonut, että edes jonkinlaisia neuvotteluja olisi käyty.
-Asiat pitäisi hoitaa sivistyneesti. Eli niin, että olisi neuvoteltu ensin kaikkien osapuolten kanssa. Suomalaiset matkatoimistot ovat tehneet esitteet, luettelot, kehittäneet tuotetta ja hoitaneet sen markkinoinnin kalliilla rahalla. Ja nyt ilmoitetaan yhtäkkiä, ettei tuotetta enää ole, Holst pohtii.

Venäjän ulkomaalaislaki on matkailuihmisten käsityksen mukaan nostettu pelkäksi tekosyyksi kortin lakkauttamiselle. Holst pitää päällimmäisenä syynä Moskovan keskusvaltaa ja alueiden välistä kädenvääntöä. Viipuri-kortilla on saatu liikaa hyvää aikaiseksi Viipurissa. Viipurin kaupungin kortista pyytämä 125 markan tuotto meni kaikki kaupungin kunnostamiseen. Viipurissa on kortista saadulla rahalla korjattu esimerkiksi arvorakennusten kattoja, hankittu liikennelaitokselle busseja, saneerattu synnytyslaitosta, hankittu lämpökeskuksia ja tuettu kouluja.

-Kortin poisto on kova isku kaupungille, varsinkin kun tiedetään mikä Viipuri-kortin välillinen vaikutus on ollut Viipurille. Se minkä kortti on tuottanut, on pelkkä pisara meressä siihen verrattuna mitä suomalaiset turistit ovat kaupunkiin tuoneet rahaa, Holst sanoo.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.