Mainos

Viinojen kaato viemäriin nielisi liikaa työaikaa

Viinikauppa.comin pitkittyneessä oikeustaistelussa pilaantuneet alkoholijuomat ovat tulossa tullille kalliiksi. Juomista on hakenut korvauksia jo kuutisensataa tilaajaa, ja uusia korvaushakemuksia tulee yhä päivittäin. Tullissa lojuu edelleen noin satatuhatta litraa pääasiassa pilaantunutta alkoholia.

Tulliylitarkastaja Rauno Nissilä rteläisestä tullipiiristä arvioi, että korvattava yhteissumma on nousemassa jopa 200 000 euroon.

- Suurin osa vaatijoista saa korvauksia. Jotkut korvausvaatimukset ovat yli tuhannenkin euron suuruisia, kun kimpassa on tilattu suuri määrä erilaisia juomia, kertoo Nissilä.

Takavarikoituja juomia sai myös lunastaa maaliskuun loppuun asti valmisteverojen maksamista vastaan. Lunastusinto oli laimeaa: runsaat 60 tilaajaa ilmoitti noutavansa ainakin osan lastistaan. Jotkut lunastivat vain väkevät juomat ja jättivät pilaantuneet oluet ja viinit tulliin.

Viiden vuoden vääntö

Oma ongelmansa on se, miten tulli pääsee eroon alkoholivuorestaan. Nissilän mukaan kaikkia juomia ei voi lorottaa viemäriin, sillä se veisi tuhottomasti työaikaa.

- Hävittäminen on aika hankalaa; kaatopaikkakaan ei välttämättä ota lastia vastaan sellaisenaan. Pienempiä määriä kaatelemme viemäriin, mutta tämä on liian iso lasti siihen.

Nissilää kiukuttaa se, että pitkään vellonut kiista nettiviinoista jäi lopulta tullin harmiksi.

- Juristina vähän riepoo se, ettei tulli ole tehnyt tässä mitään väärin, mutta silti on luvattu maksaa korvauksia. Tullilla oli lain mukaan oikeus ottaa tuotteet haltuun, mutta käsittelyprosessin pitkä kesto johti pilaantumisiin.

Viinikauppa.comiin liittynyt vääntö kesti yli viisi vuotta. Eteläinen tullipiiri tutki yrityksen toimintaa törkeänä veropetoksena jo 2005, jolloin alkoholijuomia alkoi kertyä takavarikkoon.

Korkein hallinto-oikeus vahvisti 2007, ettei tulli olisi saanut periä jälkiveroja. Takavarikointi kuitenkin jatkui, kun Tuotevalvontakeskus teki tutkintapyynnön Viinikauppa.comista.

Helsingin käräjäoikeus vapautti Viinikauppa.comin syytteistä viime kuussa. Jo muutamaa kuukautta aiemmin se oli määrännyt juomat luovutettaviksi omistajilleen. Syyttäjä ei valittanut nettiviinakaupan tuomiosta hovioikeuteen.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.