Mainos

Viinipullo saattaa varoittaa pian sikiövaurioista

Sosiaali- ja terveysministeriö haluaa alkoholijuomiin varoitusmerkinnät, koska raskauden aikana nautittu alkoholi vaurioittaa sikiötä merkittävästi. Panimoliiton mielestä vaatimus etikettien muuttamisesta on ylireagointia ja tarpeetonta rasitusta pienille yrityksille.

Alkoholijuomien etiketteihin suunnitellaan varoitusmerkintää alkoholin vaaroista sikiön kehitykselle. Sosiaali- ja terveysministeriön esitys alkoholilain muutoksesta menee eduskunnan käsittelyyn todennäköisesti syksyllä.

Sikiövaurioista varoittava merkintä on jo otettu käyttöön Ranskassa. Muunlaisia varoitusmerkintöjä on eri puolella Eurooppaa pullojen etiketeissä.

Panimoliiton toimitusjohtaja Timo Jaatinen ei usko, että varoitusmerkinnät ovat tarpeen Suomessa, missä koulutus sekä neuvolapalvelut ovat huipputasoa.

- Tietenkään raskaana olevien ei pidä nauttia alkoholia, mutta en usko että varoitusteksteillä siihen vaikutetaan. Tällä saadaan oikeastaan aikaan vain se, että teollisuuden ja kaupan toimijat joutuvat suunnattoman byrokratian kohteeksi.

Suurimmat kustannukset kaatuisivat pienten alkoholin maahantuojien niskaan.

- Tuskin Ranskan viinitilat alkavat kirjoittaa varoitusmerkintöjä suomeksi ja ruotsiksi, Jaatinen heittää.

Jaatinen muistuttaa, että etiketit piti uusia juuri vastikään, kun marraskuussa päätettiin, että juoman sisältämistä allergeeneistä täytyy kertoa pullon kyljessä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on kaavaillut muitakin muutoksia alkoholilakiin: Pulloihin saattaisi tulla myös yleisempi varoitus alkoholin terveyshaitoista. Lisäksi haluttaisiin rajoittaa tarjousilmoittelua ja alkoholin myyntiä kaupoissa aamutunteina. Näistä asioista ei ole kuitenkaan vielä laadittu esityksiä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.