Mainos

Viinaveron oikeaa tasoa harkitaan vielä

Hallitus pohtii myös, tulisiko tupakkaveroa nostaa nykyisestä. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen on ehdottanut, että väkevien viinojen veroa nostettaisiin 15 prosentilla ja mietojen 10 prosentilla.

Hallitus arvioi budjettiriihessään vielä, onko valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) ehdotus alkoholiverojen korotuksista riittävä ja pitäisikö tupakkaveroakin mahdollisesti korottaa.

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk.) kertoi, että hallituksen sosiaalipoliittinen ministerityöryhmä kuuntelee vielä ennen budjettiriihtä asiantuntijoiden näkemyksiä alkoholin ja tupakan veroista.

Hyssälä ei suostunut kertomaan vielä omaa mielipidettään ehdotetuista korotuksista. Hän totesi kuitenkin, että oman puolueensa eli keskustan piiristä on kuulunut hyvinkin voimakkaita äänenpainoja isompien korotusten puolesta.

Katainen on tarjonnut väkevien veroon 15 prosentin ja mietoihin 10 prosentin korotusta. Koskenkorva-pullon hintaa tällainen veronkorotus nostaisi noin yhden euron verran. Tupakan veron Katainen pitäisi ennallaan.

Hyssälä haluaa hallituksen keskustelevan vielä myös siitä, onko työnantajien kansaneläkemaksua alennettava ensi vuonna sen vuoksi, että työnantajien työeläkemaksu on nousemassa 0,2 prosenttiyksikköä. Hallitusneuvotteluissa oli sovittu, että työeläkemaksun korotusta hyvitetään kansaneläkemaksussa.

Budjettiriihessä ratkaistavaksi jäi myös se, aletaanko laitoshoidossa oleville maksaa kansaneläkettä alentamattomana. Hyssälän mukaan nykyinen erottelu avo- ja laitoshoidossa oleviin on johtanut siihen, että ihmisiä hoidetaan väärissä paikoissa. Se on myös taustalla vanhainkotien alasajossa.

Asialla sanotaan olevan laajaa kannatusta, mutta kiistaa on laskun maksajasta. Sosiaali- ja terveysministeriö on esittänyt, että 7 miljoonan euron lisälasku jaettaisiin puoliksi valtion ja kuntien kesken.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.