Mainos

Viinasairaudet ovat lisääntyneet rajusti

Suomalaisten alkoholinkäyttö on on noussut jo Ranskan ja Tanskan tasolle. Maksakirroosin aiheuttamien kuolemantapausten määrä on kaksinkertaistunut 15 vuodessa.

Suomalaisille tyypillisen humalahakuisen juomisen rinnalle on noussut pitkäaikainen alkoholin juonti, mikä on lisännyt merkittävästi kroonisia alkoholisairauksia. Stakesin tutkimus kertoo, että yleisin alkoholikuoleman aiheuttaja on nykyisin maksakirroosi.

Maksakirroosia on tähän asti pidetty pikemminkin ranskalaisten kuin suomalaisten sairautena, mutta sen aiheuttamien kuolemantapausten määrä on Suomessa tuplaantunut 15 vuodessa. Sairauteen kuoli vuonna 2005 jo lähes tuhat suomalaista, joista miehiä oli kolme neljästä.

Suomalaisten alkoholinkäyttö on ollut parin vuosikymmenen ajan eurooppalaisittain keskikorkea, mutta nyt se on noussut jo Ranskan ja Tanskan tasolle. Kulutuksen yleiskasvun vuoksi myöskään perinteiset alkoholihaitat eivät ole Suomessa vähentyneet.

Asiasta kirjoittavat Stakesin erikoistutkijat Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä.

Maksakirroosi kehittyy usein pitkään jatkuneen maksatulehduksen seurauksena. Kirroosivaiheessa maksa kovettuu, mikä aiheuttaa vakavia aineenvaihdunnan häiriöitä. Maksan toimintoja ei pystytä hoidon avulla palauttamaan, jolloin ainoaksi vaihtoehdoksi jää maksansiirto.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.