Mainos

Viinapullot jäänevät ilman varoitusmerkintöjä

Peruspalveluministeri Paula Risikko ei usko alkoholijuomien varoitusmerkinnöillä olevan merkitystä alkoholihaittojen torjunnassa.

Kiisteltyjä varoitustarroja alkoholin haitoista ei sittenkään nähtäne viinapullojen kyljissä.

Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) ilmoitti tänään esittävänsä hallitukselle alkoholijuomien varoitusmerkinnöistä luopumista.

Risikon mukaan kaavailtuja merkintöjä ei voida enää sellaisinaan toteuttaa EU:n komission ottaman kannan jälkeen. Hän ei myöskään usko niillä olevan merkitystä alkoholihaittojen torjunnassa ja ongelmakäytön kitkemisessä.

- Sen sijaan uskon, että oikein toteutetulla valistuksella ja säätelemällä verotuksella alkoholin hintoja voidaan ongelmajuomista Suomessa vähentää, Risikko katsoo tiedotteessaan. Hän muistuttaa samalla, ettei ole kannattanut merkintöjen käyttöönottoa.

Kaikkiin alkoholijuomapakkauksiin liitettävistä varoitusmerkinnöistä päätettiin viime vaalikaudella. Eduskunta on ehtinyt hyväksyä varoitukset, ja niiden on tarkoitus tulla käyttöön ensi vuoden alussa. EU:lle ne eivät kuitenkaan sellaisinaan kelvanneet.

Risikko aikoo nyt tehdä hallitukselle esityksen, että se antaisi eduskunnalle esityksen merkinnöistä luopumisesta.

Yleisvaroitus ei käynyt

Eduskunnan hyväksymässä muotoilussa olisi huomautettu, että "alkoholi vaarantaa sikiön kehityksen ja terveytesi".

EU-komissio antoi oman kannanottonsa merkinnöistä ennen joulua. Komission mukaan Suomen kaavailemat varoitusmerkinnät ovat EU-normien vastaisia ja niistä on poistettava yleinen varoitus alkoholista.

Tämän lisäksi komissio edellytti, että Suomen on hyväksyttävä muiden EU-maiden kansalliset alkoholia koskevat varoitusmerkinnät.

Vaikka komission kanta ei Risikon mukaan sinänsä estä Suomea säätämästä varoitusmerkinnöistä, niiden käyttöönotto ei ole ministerin mielestä perusteltua.

- Sen lisäksi joutuisimme hyväksymään kirjavan joukon muiden EU-maiden varoitusmerkintöjä, enkä pidä sitä järkevänä, hän linjaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.