Mainos

Viinanhuuruiset vappulounaat ohi - tilalle tulivat perheiden brunssit

Herrojen viinanhuuruiset vappulounaat ovat kohta muisto vain, ainakin jos on uskominen ajan rientoa seuraavia ravintoloitsijoita. Asiakkaista taistelevat ravintolat voivat löytää uutta bisnestä lapsiperheistä, ainakin vappu antaa merkkejä muutoksesta.

Helsingin Kallion legendaarisessa Oivassa (juuri siinä, josta Fredi kertoo Kolmatta linjaa takaisin-laulussa) istuu vappupäivänä useita perheitä lapsineen pikkuvauvoista lähtien.

Ravintoloitsija: "Olisipa vuodessa muutama vappu!"

– Vappu on nykyisin meillä vuoden paras päivä. Olisipa vuodessa muutama vappu, nauraa Oivan omistaja Johanna Rönkkö.

– Lapsiperheet ovat tulleet asiakaskuntaamme brunssikulttuurin myötä. Vielä tänä vappuna mainostimme ihan perinteisesti "lounaita", mutta brunssistahan tässä on kysymys. Ensimmäinen kattaus oli kello kymmenen ja koko päivä on loppuun myyty.

Ravintolat tarvitsevat lapsiperheitä

Pienten lasten läsnäoloa alkoholia tarjoilevissa paikoissa katsotaan usein vieroksuen viimeistään ikärajojen takia. Jos anniskelupaikkaan lasketaan vain täysi-ikäisiä, lapsella ei ole sinne yleensä mitään asiaa, ei edes vanhempansa kanssa syömään. Nyt kun kilpailu on todella kireää, ravintoloiden on tarkasteltava tapojaan. Lasten notkumista ravintoloissa paheksutaan usein suomalaisten kehnojen juomatapojen takia. Vähemmistö voi aina pilata enemmistön vapaudet. Nuorten lapsiperheiden alkoholinkäyttö on usein varsin hillittyä ja perheet haluavat syödä yhdessä - myös vapun humun keskellä.

Pohjois-afrikkalaiseen ruokakulttuuriin satsaava Sandro-ravintola vetää "kansainvälistä" linjaa.

– Meille lapset ovat aina tervetulleita syömään, mihin aikaan tahansa. Brunssi ja illallinen ovat yhtä lailla perheiden yhteistä ruokailuaikaa, kertoo Sandron ravintolapäällikkö Sara-Disa Grönfors.

"Lohta, simaa ja munkkeja on syytä olla vappuna tarjolla."

Myös Sandrossa oli vappupäivänä melkoinen hulabaloo, kun brunssia tarjottiin aamukymmenestä iltapäivään.

Oiva luotti tarjoilussaan vappuna suomalaisiin perinteisiin: silliin, loheen ja ylikypsään possuun. Sandrossa oli laaja kattaus Pohjois-Afrikan herkkuja, mutta myös suomalaista ikäänkuin varmuuden vuoksi.

– Lohta, simaa ja munkkeja on syytä olla vappuna tarjolla, myöntää ravintolapäälikkö Grönfors.

Piknik-puistossa tänään väljää

Ravintoloiden brunssi- ja lounasruuhkiin vaikutti vappupäivänä myös ennuste kehnosta säästä. Kansalaisten piknik-puistossa Ullanlinnanmäellä oli aamupäivällä väljää, mutta uskollisimmat tulevat sinne tietysti joka vuosi ja vaikka missä säässä.

Eeva Harjun seurueeseen kuuluivat aikuiset lapset ja heidän ystäväpiirinsä. Piknik-leiri oli aivan uniikki: puun oksasta roikkui kattokruunu ja kaikki ruoka tarjoiltiin posliiniastioista.

– Teemamme on aina: "Ei kertakäyttöastioille". Se mikä tuodaan, viedään myös pois, kertoo leirin äiti.

Pöydän ympärillä on soittimia matkaharmoonista ja grammarista lähtien.

– Lapset ja heidän ystävänsä ovat muusikoita. Tänne kokoonnutaan myös aina soittamaan. Olemme täällä joka vappu, olkoon sää mikä hyvänsä.

Ja samaa vannoi myös Kenneth Koskinen, joka oli aamuseitsemältä tullut pystyttämään telttaa perhetutuilleen ja vanhemmilleen.

– Pikkupojasta lähtien olen viettänyt täällä vappupäivää vanhempieni kanssa. Nyt minä tuon heidät tänne, mutta he eivät enää suostu paikalle ilman telttaa, pöytää ja tuoleja.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.