Mainos

Viinan hinta nousee lokakuussa

Eduskunta on hyväksynyt yksimielisesti alkoholiverojen uudet korotukset. Kymmenen prosentin veronkorotus nostaa juomien hintoja keskimäärin 4,5 prosenttia. Hinnat nousevat lokakuun alussa.

Eniten kallistuvat väkevien juomien hinnat: noin seitsemän prosenttia. Keskioluet kallistuvat noin 3,5 prosenttia ja viinit runsaat kolme prosenttia.

Asia puhutti kansanedustajia paljon ratkaisevaan päätökseen asti. Monet tuskailivat alkoholin kulutuksen kasvua ja epäilivät, johtaako tällainen veronkorotus kulutuksen vähentymiseen. Korotuksen tavoitteena onkin ensisijaisesti kerätä valtiolle lisätuloja.

Hallitus on arvioinut, että kulutuksen väheneminen jää näiden korotusten ansiosta pariin prosenttiin. Kun hinnat Suomessa nousevat, tämä lisännee tuontia ulkomailta.

Keskustelussa palattiin useaan kertaan vuonna 2004 tehtyyn mittavaan alkoholiverojen alentamiseen. Tuolloin taustalla oli Baltian maiden liittyminen EU:hun ja alkoholituomisia koskevien rajoitusten poistaminen. Sirpa Asko-Seljavaaran (kok.) mielestä valtiovarainministeriö saisi jo myöntää, että 33 prosentin keskimääräinen alennus oli virhe. Kimmo Sasi (kok.) huomautti, että silloin loppuivat viinan pimeä myynti ja pontikan keitto.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.