Viinakiistassa ei vielä sopua

Pohjoismaat ja EU-komissio eivät saaneet sopua aikaiseksi alkoholin tuontirajoitusten purkamisesta Strasbourgissa, mutta ero osapuolten välillä ei ole enää kovin suuri. Sisämarkkinakomissaari Mario Monti tarjosi rajoitusten ehdottomaksi takarajaksi 30. kesäkuuta 2002. Neuvotteluissa vielä mukana olevat Suomi ja Tanska eivät olleet valmiita hyväksymään ehdotusta.

Asiasta keskustellaan uudestaan marraskuussa, ja päätös yritetään saada aikaiseksi 11. päivä pidettävässä valtiovarainministerien kokouksessa Brysselissä.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö painotti, että komissio on neuvottelujen aikana osoittanut yhä suurempaa joustavuutta. Hän kuitenkin lisäsi Suomen haluavan siirtää takarajaa ainakin puolella vuodella vuoden 2002 loppuun, jotta uudella hallituksella olisi kolme täyttä budjettivuotta aikaa valmistautua tuontirajoitusten purkamiseen.

Aikalisän ohella vähintään yhtä tärkeä tavoite Suomelle on saada rajoittaa entisestään oluen tuontia kolmansista maista, kuten Virosta ja Venäjältä. Niinistö sanoi Suomen haluavan laskea 20 tunnin matkan jälkeen sallittavaa tuontioluen määrää nykyisestä 15:stä litrasta 6:een litraan.
-Meille suurimmat alkoholipoliittiset ja fiskaaliset ongelmat tulevat itärajalta, Niinistö sanoi.

Ruotsi tiukkana

Tanskan valtiovarainministeri Marianne Jelved sanoi Tanskan haluavan jatkoaikaa rajoitusten purkamiselle vuoteen 2004. Tanskan nykyinen tuomisille asettama 36 tunnin aikaraja laskettaisiin vuodenvaihteessa 24 tuntiin, Jelved ehdotti.

Ruotsin edustaja, veroministeri Thomas Östros, toisti eduskunnan ja hallituksen linjan, jonka mukaan Ruotsi ei suostu asettamaan rajoituksille mitään loppupäivämäärää, ja antaa kiistan mieluummin EU-tuomioistuimen ratkaistavaksi. Suomalaiset ja Monti eivät uskoneet Ruotsin kiistan vetävän myös Suomea ja Tanskaa tuomioistuimen eteen.
-Se loisi poliittisesti paradoksaalisen tilanteen, jos maa, joka on valmis sopimaan komission kanssa, vedettäisiin tuomioistuimeen, sanoi Niinistö.

Viinejä ehkä lisää ensi vuonna

Missä tahdissa nykyisiä alkoholin tuontirajoituksia purettaisiin, jäisi Montin mukaan pitkälti Suomen ja muiden asianomaisten päätettäväksi. Komissio antaisi kehityksestä väliraportin EU-maille ja parlamentille vuonna 1999.

Monti sanoi, että komissio on jo osoittanut varsin suurta joustavuutta tarjotessaan ensin vuotta 1999, ja sitten vuoden 2002 puoliväliä, ja antoi ymmärtää, että enempää ei komission puolelta päivämäärän suhteen jousteta.

Niinistö sanoi, ettei Suomella ole mahdollisuuksia tehdä merkittäviä muutoksia ensi vuoden budjettiin. Mahdolliset muutokset ensi vuonna koskisivat näin ollen lähinnä viinejä, joiden tuontirajoitusten löyhentäminen ei aiheuttaisi valtiolle suuria veromenetyksiä, Niinistö sanoi.

Tarkoista litramääristä Suomessa ei ole vielä Niinistön mukaan päätetty. Hän ei sulkenut pois muutosten tekemistä, jotta myös Etelä-Euroopan viinintuottajamaat hyväksyisivät ratkaisun. Niinistö ja Monti sopivat antavansa virkamiesten selvittää tuontirajoituksia kolmansista maista.

Neuvottelut käydään erillään EU-maiden sisäisistä viinantuontikeskusteluista. Niinistön mukaan tärkeintä on saada laillinen selvyys tilanteesta, ja todeta Suomella olevan edelleen oikeus rajoittaa itärajan kaljarallia.

Ruotsin uskotaan häviävän

Suomen, Ruotsin ja Tanskan poikkeuslupa rajoittaa verotetun alkoholin tuontia muista EU-maista lakkaa vuodenvaihteessa. Sitä ennen on sovittava uusista säännöistä yksimielisesti EU-maiden kesken. Muiden kuin Pohjoismaiden ja komission kannat jatkoaikaan eivät olleet vielä Niinistön tiedossa. Hän ei halunnut nähdä Ruotsin omapäistä linjaa kuoliniskuna pohjoismaiselle yhteistyölle EU:ssa.

Östros toisti omassa lehdistötilaisuudessaan Ruotsin pitävän linjastaan kiinni, ja väitti Ruotsilla olevan hyvät mahdollisuudet voittaa tuomioistuimessa. Suomalaiset ja komissio eivät jaa Ruotsin käsitystä todennäköisestä tuomiosta.

Monti ei halunnut arvailla miten Suomen pidennettyjen rajoitusten käy jos ja kun tuomioistuin - ehkä kahden vuoden kuluttua - tuomitsee Ruotsin rajoitukset EU-lainsäädännön vastaisiksi ja määrää ne poistettaviksi.

Muiden EU-maiden välillä saa viedä 110 litraa olutta, 90 litraa viiniä ja 10 litraa väkeviä, kunhan juomat tulevat omaan käyttöön eikä myytäviksi. Suomen nykyiset rajoitukset ovat 15 litraa olutta, 5 litraa viiniä ja litra väkeviä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat